woensdag 4 oktober 2017

Amethistzwam (Laccaria amethystina)

Om met de Nikon Coolpix fotocamera wat beter in donkere plaatsen te kunnen fotograferen heb in van een High Power LED fietslamp een soort van fotolamp gemaakt. Met een beugeltje heb ik de lamp op de camera vast gezet. De foto's zijn gemaakt met een Nikon Coolpix.

Amethistzwam (Laccaria amethystina)

De amethistzwam (Laccaria amethystina), ook wel rodekoolzwam genoemd, is een zwam uit het geslacht van de fopzwammen, een plaatjeszwam zonder manchet. De paddenstoel is vanwege de kleur genoemd naar de kwartsvariëteit amethist. De amethistzwam is eetbaar. Omdat het vruchtlichaam een kleurenpalet heeft dat vergelijkbaar is met de rodekool (lila tot violet), wordt de amethistzwam ook wel rodekoolzwam genoemd. De hoed van een volwassen exemplaar heeft normaal een diameter tussen 1 en 4 cm alhoewel er ook specimen zijn met hoeden tot maximaal 6 cm diameter. De hoogte kan 10 cm worden. De sporen van de amethistzwam zijn 7-10 µm groot, maar hebben uitsteeksels tot twee µm lang.


De amethistzwam is een fopzwam die terug te vinden is in bossen en lanen op diverse grondsoorten. Vaak wordt hij teruggevonden onder beuk en eik, soms ook in naaldbossen. De amethistzwam is een algemeen voorkomende fopzwam, die in de zomer tot herfst aangetroffen kan worden.

Een High Power LED fietslamp als fotolamp