woensdag 4 oktober 2017

Paddenstoelen in de Hulselse staat

Gewone melksteelmycena's, Gewone zwavelkoppen en de Roestvlekkenzwam. Deze groeien ook in de Hulselse staat. De foto's zijn gemaakt met een Nikon Coolpix.

Gewone melksteelmycena

De melksteelmycena (Mycena galopus) is een schimmel uit de familie Mycenaceae. De soort komt in Nederland voor. De melksteelmycena heeft een kegel- tot klokvormige hoed van 1-2 cm breed. De hoed is wit en fijngestreept door de lamellen, die enigszins door de hoed heen zichtbaar zijn. De lamellen zijn wit, staan breed uiteen en zijn aangehecht. De tot 8 cm hoge steel is slank (2-3 mm), glad en licht van kleur. Bij beschadiging scheidt de steel een wit melksap af, wat de soort zijn naam heeft gegeven. De variƫteit Mycena galopus var. nigra heeft een bruinzwarte hoed en steel.

De Gewone melksteelmycena en Botercollybia (Rhodocollybia butyracea)

De Botercollybia is een wat ′flapperige′ paddestoel. De steel is glad, hol en opgeblazen, naar de basis toe geleidelijk verbreed. De hoed is golvend, voelt vettig aan en heeft een spekglans over zich. Verder is het oppervlak van de hoed kaal en bruin tot gelig bruin van kleur, het centrum vaak donkerder dan de rand en de uiterste rand dan weer wittig en soms doorschijnend gestreept. De steel heeft ongeveer dezelfde kleur als de hoed, de steelbasis is bedekt met wit myceliumweefsel. Het vlees is dun, waterig met dezelfde kleur als het oppervlak. De geur is onopvallend. Een zeer algemene paddestoel in loof- en naaldbossen.

Jonge en oude Gewone zwavelkoppen

De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare, synoniem: Psilocybe fascicularis) of het dwergzwavelkopje is een giftige paddenstoel die tot de familie Strophariaceae behoort. De kleur van de gewone zwavelkop is zwavelgeel met oranjebruin centrum en vaak met bleekgele tot donkerbruine vlies stukjes (velumresten) aan de rand. De plaatjes die aan de onderkant van de hoed zitten zijn geelgroenig en bij het ouder worden donkerbruin. De tot 10 cm lange en nauwelijks 1 cm brede steel van de paddenstoel is zwavelgeel met een zwakke ringzone en aan de voet oranjebruin. De hoed heeft een doorsnede van 2-6 cm. De sporen zijn purperbruin van kleur.

Roestvlekkenzwam

De roestvlekkenzwam (Rhodocollybia maculata, synoniem: Collybia maculata) is een paddenstoel uit de familie Marasmiaceae. De roestvlekkenzwam komt algemeen voor in naaldbossen of tussen varens onder gunstige omstandigheden. De soort vormt ook wel heksenkringen. De paddenstoel komt op in de herfst. De hoed heeft een doorsnede van 5-9 cm en is half bolvormig. De kleur is wit met speldenknopachtige of wat grotere, roodbruine vlekjes. Met het ouder worden wordt het geheel vaak licht roodbruin. De steel is 8-10 cm hoog en 1-1,5 cm dik. Het is een stevige, witte steel, vaak met strepen in de lengte.