woensdag 11 oktober 2017

Dennenzwavelkopjes bij de Spreeuwel

Vanmorgen verkoos ik de Spreeuwelsche Heide in Westelbeers (achter Landal Duc de Brabant, het voormalige vakantiepark De Spreeuwel) als een herfstwandelgebied. En natuurlijk was mijn oog weer gericht op de paddenstoelen en zwammen. In dit artikel de Dennenzwavelkop, een variant op de zwavelkopjes. De Gewone zwavelkop lijkt veel op de giftige Dennenzwavelkop.

De Dennenzwavelkop groeit op dood dennenhout.

De dennenzwavelkop (Hypholoma capnoides, synoniem: Nematoloma capnoides) is een eetbare paddenstoel die behoort tot de familie Strophariaceae. Het gele, zwak geurende vlees heeft een zoete smaak. De paddenstoelen zijn te vinden in de zomer en herfst. De gewelfde hoed is bleek okerkleurig met een geelbruin centrum en een lichtgele randzone. De plaatjes die aan de onderkant van de hoed zitten zijn in het jonge stadium crèmekleurig en verlopen naar grijzig lila of olijfzwart. De holle, 4-7 cm lange en 0,3-0,8 cm brede steel van de paddenstoel is okerbruingeel met een wittig, spinragachtig velum en aan de voet roestbruin. De hoed heeft een doorsnede van 2-6 cm. De donkergekleurde sporen zijn langwerpig-elipsoïd en zijn 7-9 x 4-5 μm groot.


De dennenzwavelkop is in Nederland zeer algemeen en groeit in dichte groepen op dood naaldhout. De dennenzwavelkop kan makkelijk verwisseld worden met de giftige gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare) en het eetbare stobbezwammetje (Pholiota mutabilis).