maandag 16 oktober 2017

De Boomklever op de voerplank

De Boomklever is een van de eerste vogels die op de voerplank af komt als ik daar 's morgens nieuw voer heb neergelegd. Het is een van de vaste bezoekers aan de vogel-fotohut. De meesjes zijn met een overtal ten opzichten van de Boomklever, maar de is er altijd.

De boomklever op de voerplank

Het is dankbaar werk als je het hele jaar door veel aandacht besteed aan het voeren van de vogels en het schoon houden van de vijver. Nu het najaar echt begonnen is en de vogeltrek weer trekvogels naar onze omgeving brengt, is het wachten op de bijzondere soorten. Afgelopen zaterdag toonde ik wat foto's van de Boomklever die in een vermolmde boomstronk zat te pikken, vandaag heb ik enkele foto's van de Boomklever op de voerplank.


Veel variatie in het voer op de voerplank is bijna altijd een succes. Aan de vorm van zijn snavel kunt u zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten. Hier een overzicht van wat tuinvogels het liefst eten.

De Boomklevers en boomkruipers pakken de ongezouten (dop)pinda's, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, Premium pinda’s en Pindacakes. Vinken en groenlingen; onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda’s. Winterkoning, heggenmus en roodborst; meelwormen, ongekookte havermout, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix. Mezen; vetbollen, ongezouten (dop)pinda's, kokosnoot, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken. Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw; gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, wat broodkruimels, Premium voedertafelmix. Veel vogels eten dus van de zelfde tafel.

Wat geef je de vogels wel:
  • Speciale vogelvoeren voor tuinvogels
  • Strooivoer op (voeder-)tafels en op de grond
  • Fruit
  • Ongebrande (en ongezouten) pinda’s altijd in pindasilo’s
  • Vetproducten voor tuinvogels (echter niet in de zon hangen) - zelf vetbollen maken is niet moeilijk.
  • Broodkruimels, maar niet teveel (want te zout)
Wat geef je de vogels niet:
  • Geen producten met zout
  • Geen melk
  • Geen boter of margarine, dit werkt laxerend
  • Geef zoveel voer dat het 's avonds op is, dit om te voorkomen dat ongedierte worden aangetrokken.
  • Geen gekookte etensresten. Ze bederven namelijk snel.

Vogelvoer met het Vogelbescherming keurmerk
Voor alle seizoenen verkoopt Vogelbescherming (of voerverkooppunten met het Vogelbescherming keurmerk) verantwoord vogelvoer. Als u dat vogelvoer koopt, dan weet u dat het gezond is voor de vogels én dat u ook het werk van de vereniging steunt. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Een van de verkooppunten die voer met het Vogelbescherming keurmerk verkopen zijn Wellkoop (voorheen Boerenbond).

Populair is de speciaal ontwikkelde vogelpindakaas. Roodborst, pimpelmees, boomkruiper en winterkoning eten graag verse of gevriesdroogde meelwormen. Voer niet te veel tegelijk en let op dat er geen dode wormen blijven liggen.
Voer van Vogelbescherming; voer voor tuinvogels in 2,5 Kg en 1,7 Kg.

Voer van Welkoop; strooivoer met fruit, strooivoer vet, Witte zonnebloempitten en gestreepte zonnebloempitten.

Vogelvoerhuisje met gaasbescherming tegen grote- en roofvogels.

Voederhuis op paalvoet van Raben zijn ideale voerhuisjes om vogels in te voeren. Het voerhuisje heeft een dak van riet en staat hoog van de grond. Echter, wil je het huisje zo inrichten dat de grote eters (b.v. de ekster, kauw, tortelduif en houtduif) in u tuin niet de hele voervoorraad in korte tijd weg eten, bescherm de open toegangen dan met grofmazig gaas. De kleine vogels, zoals mezen, vink, groenling, boomklever, huismus, en meer zangvogels gaan moeiteloos door de mazen van het gaas. In mijn voorbeeld heb ik aan de voorkant een horizontale spijl weggehaald zodat ik er met mijn hand door kan om de voederplank schoon te kunnen maken zonder het gaas te verwijderen.