woensdag 16 mei 2018

Natuurgebied De Luysen, Bree (Bel)

Vandaag heb ik met mijn maat Natuurgebied De Luysen bezocht. GrensPark Kempen-Broek is een aaneenschakeling van diverse natuurgebieden op de grens van het Belgische Bree en Bocholt. Langs de middenloop van de Abeek, ligt het natuurgebied Mariahof - De Luysen - Grootbroek en is een 40 ha groot vijvergebied dat het hart van menig vogelliefhebber al sneller deed slaan. Het is het blauwe hart van het GrensPark Kempen~Broek vormt.

Vanuit de nieuwe kijkhut, de Roerdomp, is de kans om de IJsvogel en de Roerdomp te zien het grootst.

Wie iets meer tijd heeft en na afloop een kop koffie wil, kiest voor het ontmoetingscentrum van Natuurpunt Mariahof aan het einde Mariahofstraat Bree-Beek. De vijvers van De Luysen en het aanpalende Mariahof zijn de grootste in Kempen~Broek. Nadat de vis- en zwemvijvers in De Luysen in 1996 door Natuurpunt werden aangekocht en samen met de Vlaamse Landmaatschappij en de Afdeling Natuur van het Vlaams Gewest werden heringericht, vormen ze samen met de aanpalende moerassen een waar paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Er zijn twee vogelkijkhutten die je een panoramische blik gunnen op de vijvers en zijn zeldzame bewoners.

Foto boven: De IJsvogel. Linksonder: Kijkhut, de Wielewaal - rechtsonder: Nieuwe kijkhut, de Roerdomp, met groendak aan de Mariahofvijver.

Wandel zeker over het nieuwe knuppelpad dat het Mariahof verbindt met de Luysen. Twee kijkhutten bieden je een panoramisch zicht op de vijvers van het natuurgebied. Je volgt een stuk de loop van de Abeek, één van de belangrijkste beken voor het GrensPark Kempen~Broek. Maak een stop aan de Voorste Luysmolen, hier is een gezellige picknickweide ingericht. De route is rolstoel en kinderwagen vriendelijke vanaf de parkeerplaats tot aan de vogelkijkhut.

Start de wandeling vanaf Natuurpunt Bree, aan de De Luysen, Einde Mariahofstraat, 3960 Beek-Bree, België.

Meer op mijn ander blog: Vogelkijkhutten in Nederland en Vlaanderen

Conclusie van het bezoek: Kijkhut, de Wielewaal, aan de Luysen is mooie kijkhut met goed uitzicht op het water. De afstand tot het water voor de kijkhut is echter wel aan de grootte kant. Zelfs voor een lange telelens zitten de vogels erg ver weg. Eigenlijk zijn alle kijkhutten meer observatiehutten, voor de verrekijker dus. Bij ons bezoek stevende wij af op kijkhut 'De IJsvogel', maar die doet zijn naam geen eer meer aan. Achterstallig onderhoud maakt de kans op het zien van watervogels uiterst klein. Het massale en hoge riet ontneemt het zicht en dat is toch het minste wat je van een kijkhut verwacht. Dan zijn de twee andere kijkhutten veel beter gelegen en ontworpen.

Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Mariahof
Aan het einde van de Mariahofstraat, 3960 Bree.