Het Futen koppel op de Kattesteertvijver in Retie heeft waarschijnlijk al jonge kuikentjes. Waarschijnlijk komen ze een dezer dagen uit het ei, daar beide ouders meer van het nest zijn als dat ze er op zitten. Wel teren ze regelmatig terug en gaan ook het nest op. Woensdag ga ik weer terug om te kijken of de jonge Fuutjes het water op gaan of met de ouders op hun ruggen mee liften.
Beide ouders van de Fuut broeden om beurten, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt, dit ter camouflage. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt, kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving. Het zijn nestvlieders en dat betekent dat ze meteen na hun geboorte al donsveren hebben het water al op kunnen. Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen kunnen de kuikens al zwemmen. De kuikens van de Fuut hebben camouflagekleuren, die na enige tijd veranderen in het verenkleed van de ouders. Toch zie je vaak dat de ouders de jongen op de rug meenemen, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd tegen roofvissen en reigers. Na ongeveer tien weken zijn de jongen zelfstandig.
’s Avonds gaan de jonge fuutjes onder de vleugels van moeder om terug te keren naar het nest. Opvallend aan jonge futen is dat ze strepen over hun rug hebben lopen in de lengterichting. Dit is hun bescherming tegen roofvogels. De blauwe kiekendief is namelijk gek op jonge futenkuikentjes. Maar de kiekendief houdt ook wel van een volwassen fuut. Van meerkoeten houdt de blauwe kiekendief overigens nog veel meer.
Wordt vervolgt.....