De Tafeleend, net boven water na een diepe duik onder water.
De tafeleend (Aythya ferina) is het hele jaar in Nederland aanwezig, maar er zijn er ook die in Nederland alleen overwinteren vanaf september tot en met maart.
Op de Belgisch-Nederlandse grens ligt een prachtige brok natuur van bijna 600 hectaren. Wandelaars komen er tot rust in een wonderlijk gevarieerd landschap waar het ieder seizoen genieten is. Heide en bos, landdduinen en beekdalen, vennen en vijvers wisselen elkaar af. Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar voor de bescherming en het beheer en ook Europa erkent het belang van unieke natuurgebied Hageven - De Plateaux.
De tafeleend is 42 tot 49 cm groot. De woerd heeft een steenrode kop, een zwarte borst en een grijze rug. Het vrouwtje is vaalbruin met een lichte koptekening en lichte strepen op rug en zij. De tafeleend verzamelt het voedsel voornamelijk onder water en leeft van zaden, bladeren, wortelstokken, schaaldiertjes, slakken, wormen en insecten. De eend broedt op de grond of op waterplanten in een nest gebouwd van riet en bladeren. Een legsel bestaat uit 6 tot 12 groenachtig grijze eieren. Na drie weken komen de zwartachtig bruine kuikentjes uit het ei, die na ongeveer acht weken vliegvlug zijn.