donderdag 10 mei 2018

De IJsvogel vliegt te snel weer weg

Ik dacht er een mooie foto van te maken, maar de IJsvogel had het geduld niet om even te wachten tot ik dat kon volbrengen. Ik zag de IJsvogel het riet in vliegen, richten mijn camera op de mooie vogel en vloog weer weg. Gelukkig staat hij er nog op, al is het anders als ik mijn had voorgesteld.


Een blauwe flits en een fluitende roep: zo kondigt een ijsvogel zich vaak aan. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water (vooral in Nederland). Hun nesttunnel graven ze zandige of lemige steile oeverranden. 's Winters ook te zien bij meer open en brak of zoute water, op zoek naar voldoende voedsel - kleine visjes, waterinsecten en dergelijke - en ijsvrij, helder water om dat voedsel te kunnen bemachtigen. Strenge winters maken veel slachtoffers onder de ijsvogels.

De ijsvogel eet het liefst visjes, maar ook waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt. Jaagt vanaf een zitpost en bidt ook regelmatig. Duikt in het water om zijn prooi te pakken.