zondag 27 mei 2018

De Grote bonte specht met jongen in eik

Vanmorgen ben ik teruggegaan naar de plaats waar ik gisteren een Grote bonte specht met een nest jong ontdekte. Op enige afstand hoor je de jonge in het nest al roepen om voedsel. Het duurt dan niet lang voordat je de ouders met voer ziet aan komen vliegen. Vanuit een beschutte plaats kon ik ongestoord foto's maken. Echter een nadeel bij dit nest, ze zon staat zo verkeerd als het maar kan. Met sterk tegenlicht is het moeilijk belichten en de kleuren zijn niet 100%.

De Grote bonte specht - hier de man met zijn rode kruin - komt met larven naar de hongerige jongen.

Grote bonte spechten hakken in bomen een nestholte uit met een rond gat. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten, zoals berken. Maar een Amerikaanse eik waar een tak van af is gebroken en licht aan het rotten is, komt ook wel eens in aanmerking voor een nestholte. Spechten kunnen op die manier hakken doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd.


Jonge Grote Bonte Spechten laten zich momenteel volop horen. Met name in oudere bomen langs bospaden kun je het ritmitsche gepiep horen. Voor broedvogeltellers is dit dé tijd om een duidelijk overzicht te krijgen van de territoria. In de vroege ochtend roepen ze nog niet zo actief, maar als het warmer wordt en de oudervogels insecten voor ze kunnen vinden neemt hun roepactiviteit toe. Bij benadering van een nest reageren de jongen op de herrie. Ze denken dat je een oudervogel bent met voer.


Een grote bonte specht, vanaf de zijkant gezien, komt met een snavel vol met kevers en insectenlarven bij de nestholte en voert de jongen. De specht blijft buiten de nestholte. Na het voeren komt de lange tong van de specht een paar keer in beeld. Vervolgens gaat de specht de nestholte in en haalt afval uit het nest. Ze vliegt hiermee weg.