maandag 21 mei 2018

De Pimpelmees in met jonge in nestkast

De Pimpelmees heeft naar alle waarschijnlijkheid jonge in de nestkast waar vorig jaar op het beleven een koppel Bonte vliegenvangers woonden. De ouders vliegen onafgebroken af en aan met wormpjes die de nestkast in gebracht worden. Ik had gehoopt dat de Bonte vliegenvanger er weer zou wonen, maar dat is nu de Pimpelmees.

De Pimpelmees komt weer uit de nestkast.

Ik heb de nestkast natuurlijk niet benaderd, laat staan geopend. Maar het veelvuldig brengen van voer, zegt voldoende. De Pimpelmees nestelt in een holte, dit kan een natuurlijke holte zijn, maar ook een nestkastje. Als de mezen bezig zijn met het maken van een nest is dit duidelijk te zien, omdat het vrouwtje af en aan vliegt met takjes en stukjes mos. Vervolgens is het ruim een week rustig nabij de nestkast, vanwege het leggen van de eieren. Tijdens het uitbroeden van de eieren verlaat het vrouwtje overdag ongeveer elk uur nest voor een tijdje. Als ze wel op het nest zit, wordt ze regelmatig gevoerd door het mannetje.

Als de eieren uitgekomen zijn, dan begint het voeren van de jongen door beide ouders. Je ziet de mezen dan af en aan vliegen met rupsen, spinnen, vlinders en andere insecten. Tijdens de nestduur zullen de mezen circa 5 duizend insecten vangen voor de jongen. Je kunt de jonge vogels horen piepen als een van de ouders het nest invliegt. Het uitvliegen van de jongen zal je niet vaak zien, een indicatie dat de vogels uitgevlogen zijn is meestal dat je de ouders niet meer ziet.