donderdag 30 november 2017

Grazende Schotse hooglanders

Regen of zonneschijn, het maakt de Schotse hooglanders in natuurgebied Beleven niets uit. Het zijn goede grazers, die veel in natuurgebieden worden ingezet om het gras kort te houden. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen.

Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen.

De Schotse hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze hebben lang haar en lange horens. Naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde, 'roan' (bruin/zwart gestreept) en soms ook witte exemplaren voor. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. Schotse hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan.

Links; de Zwarte Hooglander, rechts; de Roodbruine Hooglander.

Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden zoals in natuurgebied Beleven te Reusel. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.