zaterdag 2 december 2017

Eerste matige vorst op het Beleven

December is nog maar net begonnen en koning winter doet van zich spreken. Vannacht daalde het kwik tot -4 graden Celsius. Meer dan voldoende om het landschap wit te kleuren van de rijp op het gras en aan de bomen en struiken.

Nadat s'morgens de ergste nevel even wegtrok was het bevroren gras goed te zien.

De afgelopen maand had twee gezichten. November begon zacht met tijdelijk zelfs uitzonderlijke hoge temperaturen tot 16 graden, maar de maand sloot af met temperaturen rond het vriespunt. Op één dag na viel er elke dag neerslag, toch was de maand minder nat dan normaal. Op 6 november kwam de temperatuur voor het eerst in dit najaar onder nul en daags daarna werd in de Kempen ruim twee graden vorst gemeten. Vrijwel elke dag viel er neerslag en vooral op 20 en 27 november waren dat op grote hoeveelheden. De zon scheen landelijk ongeveer 70 uur wat iets meer is dan normaal in november.

De Schotse Hooglanders zijn wel bestand tegen een paar graden vorst.

Het heeft voor het eerst deze winter matig gevroren in ons land. Op weerstation Gilze-Rijen daalde de temperatuur vrijdagavond om 23:40 uur naar -5,1 graden en uiteindelijk werd het -5,6 graden. Iets dichterbij in de Brabantse Kempen werd -4,3 graden gemeten. Bij temperaturen beneden -5,0 graden spreken meteorologen van matige vorst. De laatste keer met matige vorst was op 27 januari van dit jaar. In het midden en het zuiden vroor het die dag op grote schaal 5-7 graden.

De Grauwe ganzen grazen in een met rijp bedekt grasland.

Eerste grootschalige sneeuwval van het winterseizoen
Zaterdagavond en in de nacht naar zondag wordt de kou geleidelijk verdreven. Een neerslaggebied trekt over het land en daarbij valt in het zuiden, zuidoosten en oosten enige tijd sneeuw. Er kan een paar centimeter vallen en het wordt tijdelijk wit. Elders valt natte sneeuw en regen. Plaatselijk kan het levensgevaarlijk glad worden door ijzel. In een deel van het land liggen de wegdektemperaturen waarschijnlijk onder nul, waardoor regen direct aan de weg vastvriest.

De sneeuw maakt het voor het gevoel echt winters, maar het wintergevoel is maar van korte duur. Geleidelijk treedt de dooi in en zondagmiddag is het op veel plaatsen alweer 4-8 graden. Van tijd tot tijd regent het en de gevallen sneeuw smelt dan ook snel weg.

Na het weekend komt de middagtemperatuur tussen 8 en 10 graden uit. Daarmee is het een paar graden te zacht voor begin december. Normaal ligt het kwik in deze tijd van het jaar rond 6 graden. Pakjesavond verloopt overwegend bewolkt, maar waarschijnlijk droog. Ook de rest van de week overheerst bewolking vaak.

Het Beleven mag dan opengesteld zijn voor natuurrecreatie, maar voorbij de afrastering is het Niet Toegankelijk.