zondag 17 december 2017

Gele trilzwam (Tremella mesenterica)

Het is een vreemd aandoende zwam, de Gele trilzwam. Terwijl veel zwammen al verdwenen zijn, is dit de periode van het jaar dat de Gele trilzwam (Tremella mesenterica) te vinden is op takken van loofbomen en struiken. Een paar weken geleden trof ik er al een paar tijdens een wandeling over het Beleven in Reusel, vandaag trof 21 exemplaren op een andere plaats als de vorige keer.

Door zijn oranjegele kleur valt de Gele trilzwam erg op.

De gele trilzwam is een zeer algemene Trilzwam die het gehele jaar door gevonden kan worden op takken van diverse loofbomen, vooral in de late herfst tot in het voorjaar. Het vruchtlichaam breekt meestal door de schors heen, maar kan ook op de al reeds ontschorste tak groeien. Hele jonge exemplaren zijn schijfvormig gevormd, maar ze zijn al snel geplooid en gelobd. Hele oude exemplaren vervloeien gedeeltelijk. De Gele Trilzwam is opvallend goudgeel, en de oudere exemplaren zijn bleekgeel. De gele kleur en geplooid en gelobde vorm sluiten andere zwammen uit. Jonge exemplaren zouden wel verward kunnen worden met diverse soorten Druppelzwammen.


De soort is algemeen in België en Nederland. Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 1 tot 5 cm en is onregelmatig hersenachtig geplooid. Het komt tevoorschijn uit spleten in boomschors en is eerst geel en later bleekgeel gekleurd. In droge toestand verandert de substantie van geleiachtig tot kraakbeenachtig taai en ook donkerder van kleur.

Kenmerken
  • Sporen: 9-17 x 8-12 µm
  • Substraat: Op dode takken van diverse loofbomen
  • Vruchtlichaam: Diameter 1-10cm
  • Vruchtlichaam: Jonge exemplaren schijfvormig, maar al snel geplooid en gelobd. Hele oude exemplaren vervloeiend
  • Vruchtlichaam: Goudgeel gekleurd, oude exemplaren bleekgeel