woensdag 6 december 2017

Afwijkende Grote Canadese gans

Vanmorgen spotte ik een Grote Canadese gans met een witte hals. Waarschijnlijk lijdt deze gans aan leucisme. Een tekort aan pigment maakt dat veren en pluimen lokaal geen kleur krijgen. Bij een albino ontbreekt de kleurstof in het gehele lichaam, ook in de ogen, waardoor deze (bloed)rood kleuren.


Leucisme is een kleurafwijking veroorzaakt door de afwezigheid van alle kleurstoffen. Leucisme is nooit absoluut (rode ogen komen bij leucisme bijvoorbeeld niet voor), vaak pleksgewijs en kan door de jaren ook toe- of afnemen.

Albinisme is ook een genetisch afwijking. Bij een albino ontbeert het pigment melanine in het hele lichaam. Door de afwezigheid van dit pigment worden veren en haren wit, en de ogen rood (namelijk geen pigment in de iris). Voor vogels geldt dan ook dat de snavel en poten licht rose worden. Omdat dieren naast melanine ook andere typen kleurstoffen kunnen hebben, is het mogelijk dat die andere kleurstof – verdund – zichtbaar is. Albinisme is absoluut: het hele leven en het hele lijf.