zondag 10 december 2017

Eerste besneeuwde winterlandschap

Hoewel het veel ongemakken veroorzaakt, heeft de eerste sneeuw van de winter toch iets aantrekkelijks. Het landschap tooit door de sneeuwdeken smetteloos mooi. Alles lijkt steriel en opgeruimd. Het is ook meteen het moment om in de tuine wat voer neer te leggen, het liefst overdekt met een soort dakje, zodat ook dat voer voor de vogels bereikbaar blijft.

Beginnend in Hulsel op de Kanten, net voorbij het sportpark. De sneeuw begint stilaan raakt de ondergrond bedolven door een witte deken.

Noord Brabant raakte zondag wit gekleurd. De eerste vlokken vielen rond tien uur in de ochtend. Rond het middaguur lag er al een flink pak sneeuw. Het KNMI kondigde code oranje af. Naast de problemen in het verkeer, zorgt de sneeuw ook voor winterpret en mooie plaatjes. De sneeuw is rond kwart over twee overgegaan in regen. De temperatuur gaat dan ook omhoog, naar vijf tot zeven graden boven nul. Naar verwachting verdwijnt een groot deel van de sneeuw vrij snel.

Idyllische plaatjes, maar ook problemen op de weg. Door de sneeuw liggen de wegen er glad bij. Het is opvallend hoeveel auto's op dit tijdstip van het jaar nog op zomerbanden staan. Slippend en glijdend bewegen de bestuurders zich met dichtgeknepen billen langzaam door het verkeer. De andere die wel zijn uitgerust met goede winterbanden kunnen de sneeuw wel goed verwerken, wat niet alleen veiliger is, maar ook meer ontspannen rijgedrag oplevert.

De Randweg, op de dorpsgrens van Hulsel met Reusel, en de zandweg tenen over het Busschoor in Hulsel.

Aan de Bakmannen (*1) en het Beleven (straat) (*2) in Reusel.

(Linker foto *3). Het water van het natuurgebied Beleven vriest enigszins dicht door de afkoeling van de sneeuw.

(*1, *2 en *3) zijn de prijswinnende foto's van Winter #natuurbeleving die Brabants Landschap op Twitter uit schreef.