zaterdag 9 december 2017

IJs op de vijvers na een koude nacht

De tijd is gekomen dat het vooral 's nachts kan vriezen. Dat deed het ook vannacht. Het gevolg dat er ijs op de vijvers lag, vooral als ze wat in het open terrein liggen. Winterse buien beheerste het ochtend beeld, en er komt nog meer, zo wordt voorspeld.

De zandweg aan de Kanten in Hulsel ligt er door de vele neerslag nat en modderig bij.

Komende nacht zijn er naast opklaringen ook wolkenvelden en er komt er nog een enkele winterse bui voor. Die kans is het grootst in het noorden van het land. Behalve door een winterse bui kan ook bevriezing van natte weggedeelten lokaal tot gladheid leiden. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen rond -1°C, aan zee blijft de temperatuur enkele graden boven nul. De wind wordt geleidelijk zuidelijk en overwegend matig.

Vanmorgen lag er ijs weer op de vijver, maar een winter is nog ver weg.

Morgenochtend gaat het van het zuidwesten uit sneeuwen. Af en toe kan het stevig doorsneeuwen en op veel plaatsen kan daardoor een sneeuwdek van 5-10 cm ontstaan. In de middag en avond gaat het ook in het noord(oost)en sneeuwen, terwijl de sneeuw in het midden en zuiden dan overgaat in regen.

De temperatuur ligt lange tijd rond het vriespunt, in het midden en zuiden van het land loopt de temperatuur in de loop van de middag op naar 5 tot 7°C. De wind wordt zuidoost en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag wordt draait de wind naar west tot zuidwest en neemt toe naar (vrij) krachtig, in het zuidwestelijk kustgebied naar hard tot stormachtig, 7 à 8 Bft.

In de zuidelijke helft van het land zijn dan zware windstoten van 80-90 km/uur mogelijk. In het (uiterste) noorden van het land blijft de wind lang oostelijk en draait in de avond naar een noordelijke richting.

(Bron: KNMI)