zaterdag 9 december 2017

Kerststal en boom op Hulsels dorpsplein

Twee weken voor de Kerst wordt op het Hulselse dorpsplein de Kerststal en de Kerstboom weer opgetuigd. Een groep vrijwilligers slaan de handen in een om de kerststal weer op te bouwen. De kerststal is een bouwpakket dat makkelijk is samen te stellen. De kerstboom kwam uit de voortuin van Vingerhoets. De boom moest toch weg, dus kunnen we spreken van een win-win situatie.

De Hulselse kerk die als zodanig geen dienst meer doet. Gelukkig is het gebouw voor Hulsel bewaard gebleven, met rechts de Kerststal.

Sinds zaterdag 21 december 2013 is het gebruikelijk om de kerststal op te bouwen. Op die dag werd de nieuwe kerststal ingewijd door Pastoor Wouters. Hulsel was tot 2013 namelijke de enige Kempen gemeente zonder een kerststal in de open lucht. Na een oproep in ’t Hulsels Blaoike werden de handen ineen geslagen en het resultaat mocht er zijn. Met de vrijwilligers; Kees Seegers, Piet Smolders, Jan Lavrijsen, Peter Roest, Jan Thijssen, Sjef Maas en Johan Lavrijsen werd het karwij weer geklaard.


De Kerststal staat aan de Huisacker tussen de voormalige Clemenskerk en de Vest, tegenover het parkeerterrein voor het dorpscafé. De stal is vervaardigd van Douglashout, met rode dakpannen. Als de deur open gaat, staren mens-grote figuren je aan. Paspoppen die je in een modezaak ook tegen kunt komen zijn er aangekleed als koning en als herder. Enkel de levende dieren ontbreken maar dat heeft zijn reden. De kerstverlichting wordt gevoed door een veilige 24 volt trafo die door de gemeente aan Hulsel is geschonken. Om de veiligheid te waarborgen wordt de trafo jaarlijks aan een terdege keuring onderworpen, zodat de installatie veilig is, ook als het regent. Bij de keuring wordt een veiligheidscertificaat afgegeven door een professioneel erkend keuringsbedrijf.

De kerststal met de beelden, na de opening.

Een dag later veranderde de sneeuw ook in Hulsel het straatbeeld. De kerk en de kerststal zijn gehuld in een witte deken.

Over een goede week wordt de Kerststal geopend, met de kerstbeelden en dieren. Dan volgen hier ook foto's van een opengestelde stal.

Wordt vervolgt.....