donderdag 9 november 2017

Meesjes zijn dol op gepelde pinda's

Kool- en Pimpelmeesjes zijn dol op gepelde pinda's. Geef vogels nooit zoute pinda's of pinda's die voor menselijke consumptie bedoeld zijn. Geef bij voorkeur olierijke pinda’s. De vette die in die pinda's zitten zijn goed voor het opbouwen van een vetvoorraad, die de vogels nodig hebben om zich voor te bereiden op de koude winterse dagen, en vooral de nog koudere nachten.

De Koolmees (en ook de Pimpelmees) is in Nederland de meest voorkomende tuinvogel.

De zachte en olierijke pinda’s van Vivara zijn van hoge kwaliteit. Ze zijn getest op Aflatoxine (gifstoffen) en hebben een erg hoog vet- en eiwitgehalte. Niet alleen pimpelmezen, koolmezen en groenlingen, maar ook spechten, mussen, sijsjes en boomklevers houden van dit voedzame voer. Pinda's kunnen het hele jaar gevoerd worden, echter uitsluitend uit speciale Vivara pinda silo’s.


Het is beter om pinda’s niet uit netjes te voeren. Vogels kunnen door deze netjes namelijk beschadigingen aan snavels en poten oplopen en in het uiterste geval zelf verstrikt raken in pindanetjes. U kunt voor het voeren van pinda’s veel beter een pindasilo gebruiken. Uit een pindasilo kunnen vogels zonder gevaren pinda’s eten en als de pinda’s nat zijn geworden bij regen, drogen ze snel weer op.

Hele pinda’s kunt u beter niet op een voedertafel voeren, gebruik altijd een pindasilo om pinda’s aan te bieden aan tuinvogels. Zo voorkomt u dat ouders als gevolg van voedingsstress hun jongen hele pinda’s voeren waarbij de kans op verstikking bestaat. Als u toch pinda’s op een voedertafel wilt voeren, kies dan voor pinda's van Vogelbescherming Nederland of Vivara.