donderdag 16 februari 2017

De Zwarte zwaan

In een van de waterpartijen van de golfbaan in Esbeek zat een Zwarte zwaan. Ik ontdekte deze zwaan tijdens een fietstocht op de mountainbike. Even na de middag ben ik gewapend met de fotocamera teruggegaan. In eerste instantie dacht ik dat hij er niet meer zat, maar zag hem dan nog net zitten achter de oeverbegroeiing.

De zwarte zwaan (Cygnus atratus) is een vogelsoort uit het geslacht Cygnus (zwanen).

De man en vrouw van de zwarte zwaan zijn bijna identiek. Geheel zwart met wat witte slagpenuiteinden, zwartgrijze poten, rode snavel met voorop een witte dwarsstreep en rode ogen. De zwarte zwaan heeft van alle zwanen de langste hals: meer dan half zo lang als de totale lichaamslengte. Hij wordt 110 tot 140 centimeter lang en tot zes kilogram zwaar. Vrouwtje is iets kleiner met een kortere, dunnere hals, lichtere rode ogen, lichtere rood gekleurde snavel en minder sterk opgekrulde rugveren.


De zwarte zwanen vormen rond hun tweede levensjaar een koppel voor het leven. De kuikens worden door de ouders samen opgevoed. De zwarte zwaan is niet honkvast. Bij zwerftochten kan hij afstanden van honderden kilometers overbruggen en zorgt zo ook zelf voor zijn verspreiding. Kenmerkend is de klagende, trompetterende roep bij hun nachtelijke vluchten. Zijn voedsel bestaat uit grassen en waterplanten.


Deze soort komt van nature voor in Australiƫ, Tasmaniƫ en Nieuw-Zeeland. Hij leeft in zoet- en brakwatergebieden. Een expeditie onder leiding van Willem de Vlamingh ontdekte in 1696 als eerste Europeaan deze zwarte zwanen aan de Zwanenrivier bij het hedendaagse Perth. Tot dan toe stonden zwarte zwanen in Europa bekend als voorbeeld van iets wat niet bestond, de ontdekking kreeg daarom spreekwoordelijke betekenis.

De zwarte zwaan is een populaire sierwatervogel die veel wordt gehouden en gekweekt. Ontsnapte of uitgezette exemplaren kan men ook in de Europese natuur tegenkomen, maar worden beschouwd als exoot. In Europa broeden ze het gehele jaar door.

EXIF gegevens:
Camera: Nikon D300
Lens: 200–500mm f/5.6E ED VR FX
Focuslengte: 450 mm
Scherpstelling: Spotmeting
ISO gevoeligheid: ISO 250
Belichtingstijd: 1/160s
Diafragma: f7.1
Belichtingsmeting: Centrumgericht
Statief gebruikt: Nee, uit de hand
Belichting instelling: Handmatig
Witbalans: Handmatig (op ervaring)