woensdag 1 februari 2017

Wandeltocht Hulsel-Netersel-Hulsel

Een wandeltocht van Hulsel via Kouwenberg (Lage Mierde) naar Netersel en terug naar Hulsel is goed voor 9,61 km. De wandelroute ging via de Kanten in Hulsel, door het bosperceel dat ingeklemd ligt tussen de Waterlaten en de Heijkant. Als de Heikant is overgestoken voert de route door een perceel bos met loof en naaldbomen. Tussen de mooie vitale bomen staan ook diverse oude bomen met karakteristieke vormen. Maar ook dode bomen die terug aan de natuur gegeven worden door langzaam uit een te vallen en opgevreten worden door schimmels en mossen. Een ideale leefomgeving van diverse vogels.

Deze kapel in Netersel is opgericht ter herdenking van de in 1944 gefusilleerde verzetsstrijder, Fons van der Heijden

Deze bossen sluiten aan bij de visvijver van Lage Mierde, die gelegen zijn aan de Heideweg, een zandweg vanaf de Neterselsedijk naar de De Laaijen in Hulsel. Via de Neterselsedijk en later de Lei in Netersel doen we de Mariakapel in de Fons van der Heijdenstraat aan. Deze kapel is opgericht ter herdenking van de in 1944 gefusilleerde verzetsstrijder, Franciscus Alphonsus (Fons) van der Heijden.

Deze oude boom heeft met karakteristieke ringvorm

Fons van der Heijden was een verzetsstrijder die leefde van 1896 tot 1944. Op 20 september 1944, in het zicht van de bevrijding, op ongeveer 50 meter afstand van deze kapel, is hij door de nazi's gefusilleerd op de grond van Toon Goossens. Deze heeft een stukje van deze grond geschonken om de bouw van de kapel mogelijk te maken. Fons van der Heijden werd gefusilleerd omdat hij destijds onderdak gaf aan geallieerden.

Het is een klein bakstenen kapelletje, gemaakt 1947 met een nis waarin zich een eenvoudig zandstenen Mariabeeld bevindt met een krans. Op de kapel staat de volgende tekst: 'Maria, ons leven onze zoetheid, onze hoop wees gegroet. In onze gedachten blijven F.Alph.v.d.Heijden Geb 29.1.96 Gefus.20.9.44 Hij stierf strijdend in 't verzet. Stort gij voor hem 'n klein gebed.'

De straat waar de Mariakapel staat heette destijds Zandstraat, werd later naar Fons van der Heijdenstraat genoemd.

Oude bomen maken plaats voor verjonging, maar oude en ook dode bomen staan er nog volop