dinsdag 31 januari 2017

De prachtige Groene specht

De Groene specht is een prachtige vogel, wellicht een die bij de top tien van Nederlands mooiste vogels behoord. Maar de groene specht is een schuwe vogel. Geluk of veel tijd en toewijding is nodig om er een goeie foto van te maken. Zondag kreeg ik hem per toeval voor de lens, vandaag was ik er voor gaan zitten, in mijn observatietent.

De Groene specht (Picus viridis) - adult man

De circa 30 cm grote groene specht met zijn luide lach is een vrij algemene broedvogel, die spijtig genoeg in aantal afneemt door het verdwijnen van hun geliefde hoogstammige fruitbomen. Daar waar ik deze specht wist te fotograferen staan bomen die een beetje dat hoogstammige karakter hebben. Daarbij staan ze aan de rand van een weiland, ook wat de specht welgevallig is. Vrije ruimte om weg te vliegen als dat nodig is, voorwaarde voor veiligheid.

De groene specht, zoals zijn naam het al aangeeft, is bijna volledig groen met een beetje zwart rond het oog en rood bovenaan op de kop. Het mannetje is ook nog rood in de nek en heeft tevens een rode wangvlek, zoals deze op deze foto's. Deze specht roffelt zelden op bomen en is gevoelig voor winters met sneeuw aangezien de groene specht zijn eten voornamelijk op de grond bijeen zoekt. Met zijn tien cm lange tong gaat hij op jacht naar rode mieren, maar ook wormen, kevers, vliegen, bessen, of larven van insecten in boomstammen staan op zijn menu.

Als maar de omgeving afturen, behoedt op onraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten