woensdag 11 januari 2017

Schelpenwandelroute Hulselse Staat

Als het even wat minder goed weer is hoef je nog niet thuis te blijven. Een wandeling vanaf thuis is dan een mogelijkheid. Zo ging ik vanmiddag voor een wandeling van ruim 5 km met als bestemming de Hulselse Staat het het plaatselijk bekende Pastoors Bos.

Een der bospaden, waar de wandelroute langs gaat.

De Hulselse Staat is een gemengd bosgebied van ongeveer 60 hectaren. Het bestaat voornamelijk uit Grove den, Fijnspar, Lariks, Amerikaanse eik en inlandse eik, Berk en diverse soorten struikhout. Het gebied is omgeven door landbouwgebied. Met een beetje geluk kom je er een konijn of haas tegen. Ree├źn laten zich wat minder makkelijk zien, daar zijn ze te schuchter voor. Als je wat hoger in de bomen kijk is de kans groot dat je wat vogels ziet, zoals de Grote bonte specht die ik vandaag met de compact camera wist vast te leggen. Verder vind je er vinken, houtduiven, boomklevers en diverse meesjes.

Een Grote bonte specht, hier op zoek naar verscholen insecten.

De bossen van de Hulselse Staat zijn gelegen tussen de Reuselsedijk, de Bosdijk en de Randweg. De Randweg ligt op de dorpsgrens met Reusel. Aan de andere kant grenst de Hulselse Staat aan de de Kempebaan, Provinciale weg (N269). Hulsel is een dorp binnen de Gemeente Reusel - de Mierde, en een der Kempische 'Acht zaligheden'.

Het pastoorsbos is rond 1910 aangelegd door Pastoor Van de Wagenberg sr (later opgevolgd door zijn neef). Enkele bijzondere bomen die nog in dit bos te vinden zijn herinneren aan de parkachtige opzet.