zondag 22 januari 2017

De Boomklever is een handige jongen

Vanmorgen trok ik weer naar de Hulselse Staat. Aan de rand van het bosgebied zijn de laatste dagen Kramsvogels waargenomen, dus lag mij doel van de dag daar. Maar het liep anders, zoals dat in de natuur nooit te plannen is. Geen kramsvogel te bekennen. Was de wandeltocht dan voor niets? Nee, zeker niet. Tegen het einde van de ruim 7,5 km lange wandeling trof ik een paar Boomklevers (Sitta europaea) en een Boomkruiper.


Het is wel opvallend, dat de boomklever en de boomkruiper steeds in het zelfde deel van het bosgebied te vinden zijn. De variatie van diverse loofboom soorten en bomen met dode takken zijn daar wellicht de reden van. De boomklever wil ook nog wel eens van loofbomen naar naaldbomen wisselen. De boomkruiper zit altijd in een loofboom.

De Boomklever is een handige jongen. Hij kan alles, omhoog, omlaag en op z'n kop hangen.

De Boomkruiper liet zich ook nog even zien. Meer dan 1 goeie foto heb ik daar niet van kunnen maken.


Door de gevlekte, bruine rug is de boomkruiper uitstekend gecamoufleerd op de meeste boomstammen. De vogel wordt in het broedseizoen dan ook niet veel gezien. Buiten de broedtijd laat de vogel zich meer zien en is dan onder meer door de lichtere buik en de gekromde snavel goed te herkennen.