woensdag 15 februari 2017

De kleurrijke Putter of Distelvink

Vanmorgen ik ging nog een terug naar De Parel in Oisterwijk, om te kijken of de Middelste bonte specht zich toch nog wou laten zien. Maar ook vanmorgen was zeldzame Middelste bonte specht niet te zien. Toch was het de moeite waard om daar mijn tent weer op te slaan. De Grote bonte specht kwam wel terug, zoals ook enkele andere mooie en zeldzame vogels. Te beginnen met deze mooie Putter.

De Putter, hoog in de boom en genietend van de voorjaarszon.

De putter of distelvink (Carduelis carduelis) is een zangvogel uit de familie der Vinkachtigen. Hij wordt ongeveer 12 centimeter groot. De betekenis van de wetenschappelijke naam is op distels voorkomende vogel.


Het mannetje en vrouwtje zijn uiterlijk vrijwel identiek. Bij het vrouwtje stopt het rode masker voor of halverwege het oog, terwijl het bij de man doorloopt tot voorbij het oog. Daarnaast zijn de snor en de schouders van de man diepzwart, terwijl die bij het vrouwtje meer naar het bruin-grijs (gemarmerd) neigen. Vooral in het broedseizoen zijn het rode masker en de gele strepen in de vleugels van de man feller van kleur dan bij het vrouwtje.

Bij putters zingt ook het vrouwtje. De zang is echter minder uitgesproken en gevarieerd dan bij het mannetje.

De putter is voornamelijk een zaadeter. In de vrije natuur voedt hij zich met bessen zoals aalbessen of frambozen, knoppen, zoals paardenbloemknoppen, en zaden van distels zoals de mariadistel of van grassen, maar ook insecten worden niet versmaad, bijvoorbeeld miereneieren, buffalokevers, meelwormen en rupsen.

EXIF gegevens:
Camera: Nikon D300
Lens: 200–500mm f/5.6E ED VR FX
Focuslengte: 500 mm
Scherpstelling: Spotmeting
ISO gevoeligheid: ISO 250
Belichtingstijd: 1/400s
Diafragma: f7.1
Belichtingsmeting: Centrumgericht
Statief gebruikt: Nee, uit de hand
Belichting instelling: Handmatig
Witbalans: Handmatig (op ervaring)