woensdag 15 februari 2017

De felgekleurde Keep

De keep (Fringilla montifringilla) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae).

Deze Keep zal spoedig terug vliegen naar het hoge noorden.

De keep lijkt qua gedrag en formaat sterk op de gewone vink (F. coelebs) maar onderscheidt zich door een witte stuit en minder wit op de staart. De staart is sterker gevorkt dan bij de vink. Het mannetje heeft een oranje borst en schouder en een donkergrijze kop, die in het zomerkleed zwart kleurt. n de winter hebben mannetjes lichte, roestbeige zomen aan de zwarte veren waardoor ze een nogal bont uiterlijk krijgen.

De roep van de Keep man.

Kepen zijn de noordelijke tegenhangers van 'onze gewone' vink. In Nederland broeden jaarlijks enkele kepen, maar om meer dan drie tot vijf paren lijkt het niet te gaan. Hoe anders is het in Fenno-Scandinaviƫ, waar de keep een van de talrijkste broedvogels is. In de winter verblijven grote aantallen Scandinavische kepen in Nederland. Vinken en kepen houden zich 's winters vaak op in gemengde groepen. Ze kunnen gemakkelijk worden waargenomen in beukenbossen, waar ze de afgevallen beukennootjes eten.

Trekvogel uit Scandinaviƫ, zwerft over heel Europa op zoek naar rijke voedselbronnen. Najaarstrek in Nederland vanaf eind september tot in november; overwintert ook. Voorjaarstrek februari- april. Vooral dag, maar ook nachttrekker. Vaak met vinken trekkend, maar ook in grote groepen soortgenoten.

De broedgebieden van kepen zijn meestal gemengde bossen en naaldbossen. In de winter kunnen kepen vooral gevonden worden op akkers langs bosranden, beukenbossen en parken met beukenbomen. De zaden van de beuk vormen een van de belangrijkste voedselbronnen voor deze vinkachtige.

EXIF gegevens:
Camera: Nikon D300
Lens: 200–500mm f/5.6E ED VR FX
Focuslengte: 500 mm
Scherpstelling: Spotmeting
ISO gevoeligheid: ISO 250
Belichtingstijd: 1/320s
Diafragma: f5.6
Belichtingsmeting: Centrumgericht
Statief gebruikt: Nee, uit de hand
Belichting instelling: Handmatig
Witbalans: Handmatig (op ervaring)