maandag 13 februari 2017

De Buizerd

De Buizerd is moeilijk dicht te benaderen. Je ziet er wel eens in een boom zitten die langs de weg staat. Als je met de auto door blijft rijden blijft hij gewoon zitten, ook als de auto's er direct onderdoor rijden. Als je stopt is zijn vertrouwen weg en is hij gevlogen. Dus dichtbij fotograferen zal een toevalstreffer worden.

De buizerd zat de omgeving af te turen naar prooi.

De buizerd (Buteo buteo) is een middelgrote tot grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). De buizerd is verreweg de algemeenste en meest opvallende roofvogel van Nederland, die je vaak in open land ziet, zittend op een paal of schroevend op de thermiek. Buizerds zijn erg gevarieerd qua kleur en tekening. Van donkerbruin tot bijna wit. Hij heeft zich de laatste decennia sterk uitgebreid als broedvogel en broedt ook in de lage delen van Nederland. Heeft zich ook op de Waddeneilanden gevestigd.

Ik kwam iets dichter bij en weg was i. Een stukje verder streek hij weer neer.

De buizerd is opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieƫn, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond. Bidt ook, vooral in de zomer in open gebieden.