donderdag 31 augustus 2017

Ochtendnevel op Beleven Reusel

Ook vanmorgen was het Beleven in Reusel in nevelen gehuld. De natuur zat om regen verlegen, en die is er ook gevallen. Gisteren 8,8 mm, vandaag (incl. de nacht) 22 mm. Maar dat is nog niet genoeg. Er moet nog veel water vallen om de watervoorraad op pijl te brengen. Vrijdag wordt nog wat regen verwacht, maar dan is het weer een week droog.

Veel vocht boven het Beleven, wat het ven nog veel kan gebruiken.

Het Beleven (spreek uit: Bele-ven) is een natuurgebied van 174 ha ten westen van Reusel dat eigendom is van de Stichting Brabants Landschap. Het gebied vormde de bovenloop van de Belevensche Loop, die recent is omgelegd en bestond uit een reeks van met elkaar verbonden vennen die gebruikt werden als viskweekvijver. Dit werden weijers genoemd. In dit gebied kwam vanouds veel kwel voor en er waren gradiƫnten van voedselarm naar matig voedselrijk. Tegenwoordig is het meest regenwater dat het Beleven vult.


Dit gebied werd in fasen aangekocht door de Stichting Brabants Landschap met de bedoeling de natuur weer zo veel mogelijk te herstellen. In 2007 werd de teeltlaag verwijderd om aldus het ven weer te herstellen. Ook de natte en droge heide zal worden hersteld en de ontwateringsmaatregelen zullen teniet worden gedaan. Bij de herstelwerkzaamheden in de jaren 2007 en 2008 is aan de oostkant van het ven nog een laag hoogveen van maximaal 80 cm. dikte afgegraven.

Tijdens het interbellum werd dit gebied ontgonnen en na de Tweede Wereldoorlog werden ontwateringssloten gegraven. Het oorspronkelijke Beleven werd tot een komvormige laagte. Wel bevonden zich in dit gebied nog onverharde zandpaden met brede bermen en ook waren er houtsingels waar Geelgors en Roodborsttapuit zich thuisvoelden. Er waren ook veel weidevogels zoals Grutto en Wulp te vinden. De oevers van de ontwateringssloten toonden nog relicten van de vroegere plantenrijkdom zoals Klokjesgentiaan. Voorts was de Levendbarende hagedis er nog te vinden.