woensdag 9 augustus 2017

Natuurgebied Turnhouts Vennengebied

Vanmorgen ben ik nog een met de mountainbike op verkenning geweest naar het Turnhoutse Vennengebied. Een mooi ritje over binnenwegen, zand en gravelwegen van 65 km. Ter plaatsen sprak ik nog twee mensen van Natuurpunt, een van hen was voorzitter Richard Vergaelen van 'Natuurpunt Turnhoutse Kempen', de plaatselijke afdeling van Natuurpunt.

Het Koeven

Ten noorden van Turnhout ligt een uniek natuurgebied: het Turnhouts vennengebied. Het is één van de belangrijkste heidegebieden in Vlaanderen met tal van waardevolle vennen en heide. Deze heideterreinen zijn de biotoop van zeldzame planten en dieren die zich specifiek aan dit milieu hebben aangepast. Vennen en hun bewoners zijn op Europese schaal bedreigd.

Linker foto; Het infobord van het gebied. Rechter foto; Een van de weilanden met een vennetje aan de Geheulsedijk.

In het kader van de Europese habitatrichtlijn werd het gebied daarom opgenomen in het Natura 2000 Netwerk. Dat is een Europees netwerk van beschermde gebieden, het lang verwachte eindresultaat van de in 1992 door Europa goedgekeurde habitatrichtlijn. Het Turnhouts Vennengebied maakt deel uit van dit netwerk.

Een verhoogde uitkijkpost met het zicht op het Koeven.

Het geniet de steun van het Life-fonds van de EU. Samen met de Vlaamse overheid en de Europese unie tracht Natuurpunt deze unieke Europees waardevolle biotopen optimaal te beheren binnen het NATURA 2000 netwerk.

In het natuurgebied loopt momenteel een Europees natuurherstelproject: Life Turnhouts vennengebied. In het kader daarvan zijn enkele maatregelen gepland waar je op deze website alles over kan vernemen.

Linker foto: een van de vennen waar ook koeien lopen. Rechter foto; het zicht op het ven aan oostkant van de Geheulsedijk.

Herstel
De vennen en heide in het gebied zijn op Vlaams en Europees niveau bijzonder belangrijk en zijn zeer goed ontwikkeld. Om een duurzaam behoud en beheer van deze waardevolle natuur te bewerkstelligen, zijn enkele maatregelen noodzakelijk.

Vennen Turnhouts Vennengebied: Zandven, Koeiven, Haverven, Zwart water, Kleine Klotteraard en Grote Klotteraard.
Kijktoren / platform: Kijktoren Bels Lijntje en Kijkplatform aan het Zwart Water.

Link: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/turnhouts-vennengebied
De foto's zijn gemaakt met de telefoon