dinsdag 22 augustus 2017

Spreeuwen en Schotse Hooglanders

Ooit Spreeuwen op de neus van Schotse hooglanders gezien? Spreeuwen vangen daar vliegen en teken weg en dat vinden de langharige koeien zeer aangenaam. De Schotse hooglander, ook wel Highland Cow genoemd, is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze hebben lang haar en lange horens. Ze worden ingezet voor het begrazen van natuurgebieden.

De Schotse hooglander vindt het heerlijk als de Spreeuw parasieten uit zijn lange haren komt pikken.

Teken (Ixodida) vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. De Europese teek staat bekent als een overbrenger van de ziekte van Lyme.


De Schotse Hooglander is zeer geschikt om het gehele jaar als grote grazer te worden ingezet in natuurgebieden. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden zoals in Reusel op het Beleven. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.