zondag 21 mei 2017

Vogels boven het Diessens broek

Het Diessens Broek is een vogelgebied. Er zitten niet alleen veel vogels, waar ik eindeloos naar kan kijken, maar in de lucht is ook veel te zien en te horen. Buiten de Blauwe reiger fotografeerde ik ook de wulp, watersnip (met zijn mysterieuze balszang), kievit en de buizerd.

De Blauwe reiger vliegt met machtige vleugelslagen over het gebied.

De blauwe reiger (Ardea cinerea) is een vogel uit de reigerfamilie. De blauwe reiger is tevens de bekendste vertegenwoordiger van de familie in Belgiƫ en Nederland.

Links: een Wulp, rechts een Watersnip, die met zijn balsvlucht bezig is (hierboven zijn balsgeluiden in de audio player).

De wulp (Numenius arquata) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae). Het geluid van de wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.

De watersnip (Gallinago gallinago) is een vogel uit de familie van strandlopers en snippen (Scolopacidae). Het verenkleed is bruin gestreept met een witte onderzijde en donker gestreepte flanken. Verder heeft de vogel een gestreepte kop en korte grijsgroene poten. De watersnip produceert een blatend geluid ("hemelgeit") tijdens baltsvlucht is mechanisch: luchtstroming door speciaal gevormde staartpennen veroorzaken dit.

Links: een Kievit, rechts; een Buizerd.

De kievit (Vanellus vanellus) is een weidevogel uit de familie plevieren (Charadriidae). De naam wordt meestal uitgesproken als kieviet. Kenmerkend zijn de brede vleugels en de relatief langzame, flappende vlucht. In de paartijd halen mannetjes acrobatische capriolen uit in de lucht. Aan de 'zang' die de kievit laat horen, heeft hij zijn naam te danken. Ook de vleugels maken een opvallend geluid.