dinsdag 9 mei 2017

Grote Canadese gans met jonge Kuikens

Zondag fotografeerde ik de Grote Canadese gans met jonge kuikens op de Kleine Flaes, vandaag kreeg ik een andere familie Canadese ganzen op het Goor. Het Goor is het tweede grote heideven op landgoed De Utrecht dat, met als de Flaes binnen de grenzen van gemeente Reusel de Mierde ligt.

De vijf jonge kuikens blijven dicht bij de ouders. Zo zijn ze het best beschermt tegen roofvogels.

De Grote Canadese gans is een exoot in Europa. In Nederland waren er al in 1951 broedgevallen in het wild van Canadese ganzen. De grote Canadese gans is een gans uit Noord-Amerika en Canada, maar in Nederland doen ze het ook goed. Ooit zijn ze meegebracht als kooivogels. Nadat er veel ontsnapt en losgelaten zijn is de populatie in het wild erg toegenomen. Mogelijk zijn er ook een aantal via Groenland en IJsland naar Europa gekomen. Vanaf de jaren 1975 is de grote Canadese gans als broedvogel in Nederland te vinden. De grote Canadese gans is geregeld te vinden op vennen in Brabant en in de lage delen van West-Nederland. Volgens schattingen van SOVON is het aantal broedparen in 2012 (in Nederland) gestegen tot 7300 paar.


Deze herbivore vogels overnachten op het water en eten overdag, zowel op het water als op het land. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit grassen, zaden en graan. Ook dierlijk voedsel staat op hun menu. Het vrouwtje legt 4 tot 8 witte eieren, die ongeveer 30 dagen worden bebroed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten