zondag 14 mei 2017

De Kleine karekiet in het oeverriet

Gisteren maakte ik geluidsopname van de Kleine karekiet, vanmorgen ging is terug met de fotocamera. Maar hem horen, wil nog niet zeggen dat je hem te zien krijgt. Het was lang zoeken voordat ik hem opmerkte. Nadat ik hem wist te zitten en er de lens op had gericht was het wachten tot hij ergens vrij te zien was tussen het riet, en niet achter het riet.


De Kleine karekiet liet zich maar weinig zien. Het is zoeken naar het kleine vogeltje in een rietkraag van 100 meter lang.
Ter vergelijking een geluidsfragment van de Bosrietzanger. Een sonate waar je eindeloos naar kunt luisteren.

De kleine karekiet is een echte moerasbewoner. De markante, krassende, staccato zang (met altijd een "krr-krr-kiet-kiet-kiet"-achtige strofe) is te horen in de meeste rietstroken. De voorkeur van deze onopvallende bruine vogel gaat uit naar rietlanden, die met de stengels in ondiep water staan. In goede broedgebieden, zoals de laagveenmoerassen in Nederland, kunnen kleine karekieten in kolonies broeden.


Egaal gelig bruin van boven, vuilwit van onderen, verder eigenlijk geen expliciete kenmerken. Een relatief lange snavel is een hulp om hem te onderscheiden van de zeer gelijkende bosrietzanger. Geen verschil tussen mannetje en vrouwtje. Zang van het mannetje is een zeer kenmerkend, vaak niet erg gevarieerd, ritmisch, staccato "krr-krr-kiet-kiet-kiet". Vaak is het niet erg luid, en soms zitten er enkele fluittonen tussendoor. De kleine karekiet heeft een voorkeur voor uitgestrekte rietmoerassen en rietkragen langs plassen en vaarten, maar broedt ook in smalle rietslootjes in polders. Ook eenjarig rietland.

Zingt vanaf half april tot eind juli. Broedt van mei tot eind juli/augustus. Het nest wordt voornamelijk door het vrouwtje gebouwd. Ze weeft een diepe komvormig nest tussen rietstengels, waarin doorgaans 4 eieren worden gelegd. Het nest is één van de meest gebruikte door de koekoek om haar ei in te leggen. Broedduur 11-14 dagen. Jongen zitten 9-13 dagen op het nest. Na het uitvliegen worden ze nog een tijdje verzorgd door de ouders.