zaterdag 6 mei 2017

Wandeling Nationale Vogelweek

Vanmorgen heb ik deel genomen aan een excursie / wandeling van ongeveer 8,5 km. De excursie werd georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking van Vogelwerkgroep Midden-Brabant. Excursieleider Loek Hilgers uit Goirle nam ons mee naar de vennen van Flaes en Goor bij Esbeek en het bruggetje over het Beekje de Reusel, waarna nog even over de Dunse duinen gewandeld werd. De brug over de Reusel is de Koevoirtbrug. De Koevoirtbrug is de grens tussen De Mierden en Esbeek.

'Vogelwerkgroep Midden-Brabant' is de naam van een Brabantse vogel- natuurvereniging. De eigenlijke naam is 'Werkgroep voor Vogel-en Natuurbescherming Midden-Brabant'. Deze werkgroep werd in januari 1979 notarieel opgericht. 'De vereniging heeft ten doel de bescherming van in het wild levende vogels en het behoud en beheer van natuur, milieu en landschap, in het bijzonder in Midden-Brabant'.

Om in de 24 meter hoge toren te komen moet u wel een munt van € 1,- in de automaat werpen, waarna de draaideur opent.

Flaes en Flaestoren
De toren biedt uitzicht over een deel van Landgoed De Utrecht. De totale kosten bedroeg ongeveer 360.000 euro, waarvan 160.000 euro door de provincie werd gesubsidieerd. Het bedrijfsleven legde twee ton bij. Het ontwerp is opgetrokken uit staal en hout, waaronder tien bomen. Aan staal weegt het gevaarte al 26,5 ton. Om in de toren te komen moet u wel een munt van € 1,- in de automaat werpen, waarna de draaideur opent. Die toegangsbijdrage is een tegemoetkoming van de hoge bouwkosten. Denk er wel om, munten van € 1,- bij te dragen, andere munten werken niet.

Cultuurhistorie
De Utrecht is een ontginningslandgoed dat is ontstaan door het ontginnen van heide grond. Het doel hiervan was het tot stand brengen van akkergronden en productiebossen. Rond 1850 bestond het gebied uit uitgestrekte heidevelden, in feite gedegradeerd bos met name als gevolg van houtkap en overbeweiding. Uit de Topografische en Militaire Kaart van circa 1850 blijkt dat het gedeeltelijk om natte heide ging; in het gebied liggen verschillende vennen en vennetjes. Na de uitvinding van de kunstmest aan het eind van de negentiende eeuw werden schapen overbodig als leverancier van dierlijke mest, en daarmee de heide als graasgrond. Grootschaliger dan voorheen werden de heidevelden ontgonnen. De droge heide werd bebost en de vochtige heide omgezet in cultuurgrond: dit zijnde zogenaamde ‘jonge heideontginningen’. Binnen het gebied lagen de oude, middeleeuwse ontginningen Dun, Tulder en Lange Gracht. Vooral de geschiedenis van Tulder of Teulder gaat ver terug: rond 1400 waren hier al percelen in cultuur gebracht en ontstond er een pleisterplaats met een bierbrouwerij en jeneverstokerij. Bij de ontginning van het landgoed zijn deze buurtschappen met hun akkercomplexen grotendeels bebost.

Wandeling ging ook naar het Stroomgebied van de Reusel

De Koevoirtbrug is de grens tussen De Mierden en Esbeek. Deze brug beston al in het jaar 1331.

Diverse vogels werden waargenomenl of gehoord of / en gezien. Zo werden de roodborst, winterkoning, boompieper, boomleeuwerik, gekraagde roodborst, roodborsttapuit, goudhaantje, merel, zanglijster, grote lijster, kuifeend dodaars, wilde eend, grwauwe gans, aalscholver, Canadese gans, bruine kiekedief en nog meer gespot of gehoord. De wandeling begon om 8 uur vanmorgen, en zou twee uur duren. Maar natuur is boeiend, dus duurden de wandeling 3,5 uur. Ik heb vanmorgen toch nog wat opgestoken. Wat voor mij het meest bijzonder was; een aalscholver broedkolonie op de Flaes.