dinsdag 2 mei 2017

Nestkast observatie met Gopro Hero 4

Iedereen vindt het leuk als in je tuin een koolmees, pimpelmees of een ander vogeltje in een nestkast gaat wonen. Vooral als er jonge vogeltjes in de nestkast de ouders de gehele dag af en aan laten vliegen om voer te halen. Maar hoe ziet het voeren in het nestkast er uit. In heb al enkele video's gepubliceerd over de merel en roodborst die de jong op het nest voert.

Door boven in de nestkast een plafon te maken ontstaat er ruimte voor Gopro 4K action camera.

Nu heb ik een nestkast geprepareerd om er een Gopro Hero 4K action camera in te plaatsen. De keuze voor de Gopro is duidelijk. Het is de beste camera wat beeldkwaliteit betreft. De kleine camera is goed weg te werken boven in de nestkast zonder dat de vogels daar iets van merken. De Hero4 kan opnames maken met een hoge resolutie in 4K Ultra HD met 30 beelden per seconde.

Links; de Gopro camera ligt tussen de latjes die de positie bepalen, rechts; het beeld dat de Gopro maakt, met voldoende lichtinval.

Het dak van de nestkast kan worden opengeklapt om de camera boven op het plafon te plaatsen, die zo opnames van bovenaf kan maken. Het licht dat via het vlieggat binnen schijnt is voldoende voor een goede belichting. Het plaatsen van de camera stoort de vogels op het best niet omdat er in het plafon alleen een kleine opening is gemaakt waar het lensje door steekt. Het dak scharniert naar voren waardoor de gehele bovenkant vrij komt om zelfs een USB kabel aan te sluiten om de beelden over te zetten op een laptop, zonder de kast te openen. De opnames worden op afstand gestart en gestopt met de Gopro Capture App.

Van buiten zie je niets aan de nestkast. gewoon een nestkast, als alle andere. 

De GoPro Hero4 beschikt over WiFi en Bluetooth, zodat u uw beelden makkelijk en snel kunt delen. U maakt 12 MP foto's en speciaal voor donkere lichtomstandigheden heeft GoPro de functionaliteiten Night Photo, Night Lapse en Auto Low Light toegevoegd. Met ProTune profiteert u bovendien van de vrijheid van handmatige bediening. De perfecte waardes voor kleur, ISO-waarde, witbalans en scherpte kiest u voortaan helemaal zelf.

De nestkast is opgehangen. Nu nog wachten op de bewoners.