dinsdag 18 april 2017

Watervogels op de Kattesteertvijver

De Kattesteertvijver in het Belgische Retie maakt deel uit van het Provinciaal domein Prinsenpark. Het ligt aan de zuidrand van het natuurrecreatiepark. Er liggen in totaal vijf vijvers op op het park, waarvan drie aan de zuidelijke grensgebied van het park. De Kattesteertvijver is de bekendste, maar de vierkante vijver en de Kleine Hooibeekvijver zijn ook de moeite om het eens te bezoeken. Het karakter van de drie vijvers is totaal verschillend.

De man van het Grote bonte spechten paar kwam regelmatig even voor het nestgat om de omgeving te verkennen.

Andere vijvers zijn de Gretryvijver en de Merpikdel. Zie plattegrond. Het Prinsenpark is een prachtig domein van 215 ha in de Antwerpse Kempen waar je je meteen zal thuis voelen. Het is een groene oase met bossen, weilanden en waterpartijen. De heidegebiedjes herinneren aan de tijd toen de boeren hier hun schapen lieten grazen. Het is een populaire park om te wandelen, joggen, fietsen en sightseeing. De die vijvers waar ik in dit artikel over schrijf en waar de foto's en video zijn gemaakt is een walhalla voor vogelaars.

De Grauwe ganzen strijken neer op de Kattesteertvijver

Van links naar rechts en naar beneden: De Kuifeend ♂, een Canadese gans ♂ (voor de rietkraag), de Slopeend ♂, Dodaars ♂, Tafeleend ♂ en de Blauwe reiger ♂.

De Kleine Hooibeekvijver kent geleidelijk oplopende oevers, waar ook steltlopers zich thuis voelen.