zondag 30 april 2017

De Kuifmees (Lophophanes cristatus)

Vanmorgen trof ik in de Hulselse Staat twee Kuifmezen. Ik heb een paar nestholtes gezien in de directe omgeving van het koppeltje, die steeds met voedsel in de bek maar bleven rond dartelen in die omgeving. Ze waren dicht te benaderen, maar lieten niet prijs waar ze met het voer naartoe gingen. Na een poos ben ik maar gegaan om de vogeltjes ongestoord naar het nest te kunnen lagen vliegen en hun jonge kroost te voeden.

De kuifmees is een zangvogel uit de familie van echte mezen (Paridae).

De kuifmees is 10,5 tot 12 cm lang, even lang als de pimpelmees. Hij heeft een opvallende kuif die fijn zwart-wit getekend is en een zwart-witte tekening op het gezicht. De kuif kan plat over de kruin gelegd worden. Het verenkleed is aan de bovenzijde grijsbruin en de onderzijde is vuilwit en wat geelachtig aan de flanken. De voorkop is wit met een gebogen zwarte oogstreep. Verder heeft het dier een zwarte halsband, een donkere snavel en donkerbruine poten.

Het nest wordt gebouwd in een holte. Het legsel bestaat uit vijf tot acht witte eieren met vrij grote, kastanjebruine vlekken, die alleen door het wijfje worden bebroed. Er wordt tweemaal per jaar gebroed. De kuifmees komt in het overgrote deel van Europa het hele jaar voor, waaronder in Nederland en Belgiƫ. Zijn voedsel bestaat in de zomer uit insecten, insectenlarven, spinnen en andere kleine diertjes. In het najaar en de winter eet hij vooral zaden van naaldbomen. De kuifmees nestelt in zelfgemaakte holen in vermolmd of heel zacht hout.