maandag 3 april 2017

De kleine Tjiftjaf roept zijn naam

De tjiftjaf (Phylloscopus collybita) is een kleine, slanke zangvogel uit de familie Phylloscopidae en een zeer algemene broedvogel in Nederland. Tijdens een korte wandeling langs het Beleven trof ik de Tjiftjaf kort bij. Ik was gelukkig snel genoeg om er een goeie foto van te maken. Meestal zitten ze te ver weg, of vliegen ze te vlug weg.


De tjiftjaf is één van de eerste zangvogels in de Lage Landen die terugkomen uit hun winterverblijf en al in maart is de zang te horen: 'tjiftjaf-tjiftjaf-tjiftjaf'. In het midden van de zomer is er geen zang te horen. In september begint de tweede zangperiode die doorloopt tot in oktober. Ter voorbereiding op de trek eten de vogels zich vol aan insecten in de struiken, waarbij met name de jonge tjiftjaffen zeer regelmatig een kort hoog contactroepje laten horen. Dit roepje klinkt als: 'hiep', 'wieHUU' of 'whiIET'

Het voedsel bestaat uit insecten, rupsen, muggen, larven en eieren. Ze leggen meestal vijf tot zeven witte eieren met bruine of roodbruine vlekjes. Broedduur 13-15 dagen. Het ovenvormige nest met zij-ingang ligt goed verstopt in dichte vegetatie, of vlak boven de grond. Het nest wordt vervaardigd van droge bladeren, gras en mos en van binnen met veertjes bekleed. Jongen zitten 14-16 dagen op het nest en worden nog 10-14 dagen na uitvliegen gevoed.