donderdag 27 april 2017

ISO test bij lage lichtwaarden

Stel je wilt gaan fotograferen, maar het is zwaarbewolkt waarbij de lichtomstandigheden slecht zijn, wat doe je dan? Wat kan de Nikon D500 onder slechte lichtomstandigheden? De resultaten en de ISO waarden die bij de foto's hoort staan daar bij vermeld.

Meteen een foto met de hoogste ISO. De Heggenmus met ISO 9000, 1/200 - f/10 - Focuslengte 650mm.

Je kunt de sluitertijd naar beneden bijstellen of het diafragma verder open zetten, zodat je met minder licht de opname beter kunt belichten. Dat kan in bepaalde gevallen, maar is het genoeg? Nee, vaak niet. Dan blijft er nog maar een oplossing, de ISO waarden ophoog draaien. Echter bij het verhogen van de gevoeligheid, het verhogen van de ISO, neemt de kans op ruis toe. Hoeveel ruis hangt sterk af van de kwaliteit van de beeldsensor en de beeldverwerking processor. Bij mij oude Nikon D300 liep ik al snel tegen een beperkte ISO waarde waar nog mee gewerkt kon worden voordat de ruis te groot werd. Software matig kun je ook 'Hoge ISO ruisonderdrukking' activeren in het cameramenu. Maar boven 800 ISO ging de kwaliteit van de foto er toch op achteruit.

De Roodborst met ISO 3200, 1/400 - f/8 - focuslengte 700mm.

De Nikon D500 laat zich niet afschrikken door moeilijke lichtomstandigheden. Dankzij het zeer grote ISO-bereik opent deze camera een wereld aan nieuwe opnamemogelijkheden in donkere situaties en gaat hij zeer goed om met hoge lichten. Nikon’s nieuwe EXPEED 5-beeldverwerkingsengine garandeert een ongekend hoge beeldkwaliteit over het standaard ISO-bereik van 100 tot 51.200. Fijne ruis wordt aanzienlijk verminderd en zelfs uitgesneden beelden die zijn gemaakt met een hoge ISO-waarde behouden hun kwaliteit.

Het ISO-bereik is ook omlaag uit te breiden tot het equivalent van ISO 50 met de instelling Lo 1 of omhoog tot het equivalent van maar liefst ISO 1.640.000 met de instelling Hi 5. In combinatie met het AF-systeem van de camera, dat zelfs goed presteert in bijna volledige duisternis (-4 LW bij het middelste punt), kunt u bij de instelling Hi 5 opnamen maken in situaties die u niet eerder aandurfde. Deze extreem hoge ISO-waarden, die het mogelijk maken kleurenbeelden zonder flits vast te leggen, zijn ook geschikt voor specialistisch gebruik zoals bewaking of beveiliging.

De badende Roodborst met ISO 4000, 1/400 - f/8 - focuslengte 550mm.

Ook bij de Nikon D500 neemt de ruis toe als je de ISO verhoogd. In het cameramenu kun je de 'Hoge ISO ruisonderdrukking' activeren. De mate van onderdrukking is in te stellen in stappen van Laag, Normaal en Hoog. Hoe hoger de ISO, hoe groter je de ruisonderdrukking kunt activeren. De foto's die hier getoond worden zijn gemaakt met manuele belichting (stand M) en een automatische ISO. Dit om uit te proberen of ik met vaste sluitertijden en een diafragma toch goed van een goed belichte omgeving kan switchen naar een donkere omgeving. Als een vogel eerst op een tak zit waar voldoende licht op valt en daarna de struiken in vliegt wil je de belichting daar snel op kunnen laten aanpassen. Bij sluitertijden of diafragma voorkeuze loop je al snel tegen beperkingen aan met betrekking tot te trage sluitertijden die tot bewegingsonscherpte leiden. Bij lage diafragma waarde, grote lensopening, neemt de scherptediepte flink af, wat bij lange telelenzen tot problemen leidt.

De badende Roodborst met ISO 8000, 1/400 - f/8 - focuslengte 550mm.

Waarom niet bij goede lichtomstandigheden fotograferen? Natuurfotografie is fotograferen in omstandigheden die de omgeving biedt. Als het te fotograferen item zich bevindt in minder gunstige plaatsen die slecht belicht worden, wil je toch je foto's maken. Vaak zie je iets bijzonders, wat je eenmalig tegen komt. Het kan je de foto van de maand opleveren. Soms kun je later bij goed licht nog eens terug gaan om te kijken of er een betere foto gemaakt kan worden, maar als dat zeldzame vogeltje er niet meer zit lukt dat niet meer.

De badende Roodborst met ISO 2800, 1/400 - f/8 - focuslengte 550mm.

Met de Nikon D500 hoef je niet bang te zijn in het donker. Ook bij hogere ISO waarden blijft de camera z'n werk goed doen. Natuurlijk is fotograferen bij lage ISO waardes aan te bevelen, maar dan moet er voldoende licht voor handen zijn, en dat is er niet altijd. Dat is ook 'Natuur fotografie'.

De Koolmees met ISO 1250, 1/100 - f/8 - focuslengte 700mm.

De Koolmees met ISO 7200, 1/400 - f/8 - focuslengte 550mm.