woensdag 18 juli 2018

De droogte houdt nog even aan

Het ‘stereotiep Nederlands zomerweer met geregeld buien’ dat vorige week werd voorspeld door weerbureaus, gaat er voorlopig niet komen. Nu voorspellen de meteorologen nog twee weken lang extreme droogte.

De Neterselse Heide ziet er nog groen uit, maar snakt ook naar regen.

Weeronline suggereerde eergisteren dat een hittegolf later deze week tot de mogelijkheden behoort. De extremen van 40 graden werden door Weeronline en andere, direct als een erg onzeker scenario betiteld. Het is waarschijnlijker dat de maximumtemperatuur ergens tussen de 24 en 28 graden blijft steken.

De extreme droogte zorgde al voor enkele natuurbranden. Vanmiddag branden het in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Volgens de brandweer is er sprake van een grote brand, die het over drie brandhaarden heeft. Het betreft een gebied van ongeveer 200 bij 200 meter in de omgeving van de Steegerf en twee kleinere gebieden van 50 bij 50 meter. De drie brandhaarden liggen dicht bij elkaar. De brandweer denkt het vuur snel onder controle te hebben, maar zal nog wel enige tijd nodig te hebben om na te blussen.


Chinook helikopters blussen met waterzakken
De droogte in de provincie houdt de komende tijd nog even aan en daarom staan ze bij Vliegbasis Gilze-Rijen paraat om uit te rukken. De luchtmacht kan namelijk ingezet worden bij hevige bosbranden. Zo hielpen ze vorig weekend nog bij een grote brand in Hengelo.

De waterzak kan maximaal 10.000 liter water laten vallen. Dat water wordt al vliegend met de chinook uit een meer of uit zee gehaald.

Bij Vliegbasis Gilze-Rijen liggen de waterzakken al klaar om chinooks opgepikt te worden