maandag 23 juli 2018

Altheaboompje (Hibiscus syriacus)

De Altheaboompje (Hibiscus syriacus) of tuinhibiscus wordt bij de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) ingedeeld. De plant komt van nature voor in een groot gedeelte van Aziƫ. Het is de nationale bloem van Zuid-Korea. Dit is een van de weinige soorten Hibiscus, die in Belgiƫ en Nederland in de tuin kan worden geplant omdat hij winterhard is.

Altheaboompje (Hibiscus syriacus) of tuinhibiscus is vrij zeldzaam en als enige uit de familie die winterhard is.

De plant is in Europa al lang in cultuur. In Engeland wordt de plant 'Syrian Kermie' genoemd, in de VS Rose of Sharon. Naar aanleiding van deze naam heeft Carolus Linnaeus de plant zijn botanische naam gegeven.


Het is een bladverliezende struik of kleine, houtige heester, die in het westen van Europa 2-3 m hoog kan worden. De appelgroene, 4–8 cm grote, ovale bladeren zijn drielobbig. De 5-10 cm brede bloemen verschijnen solitair in de bladoksels van de bovenste bladeren aan de jonge scheuten. Er bestaan vele cultivars van de tuinhibiscus met enkele, halfgevulde en gevulde bloemen. De bloemkleuren kunnen wit, blauw, roze, rood en paars zijn.

Twee varianten van de Hibiscus syriacus.

De tuinhibiscus komt vrij laat in blad, gewoonlijk pas in mei, in sommige jaren zelfs pas in juni. In zonnige zomers kan de struik van augustus tot oktober bloeien, maar in regenachtige zomers kunnen de ongeopende bloemknoppen afvallen. De plant doet het goed in wat lossere grond, op een zonnige plek.