zondag 8 juli 2018

De Tjiftjaf in de tuin bij de fotohut

Ondanks het warme weer, en het gebrek aan water in het vijvertje bij mijn fotohut, komen er toch nog vogels op het voer af dat ze dagelijks krijgen. Zo ook de Tjiftjaf.

De Tjiftjaf heeft wat zwartere pootjes

De Tjiftjaf is een algemene broedvogel die erg veel lijkt op de Fitis. Beide zijn olijfgroen tot bruin van kleur en hebben een egale oogstreep. Als je goed kijkt kun je zien dat de Tjiftjaf wat zwartere pootjes heeft. Het onderscheid komt beter tot uiting in de zang; de Tjiftjaf roept zijn eigen naam terwijl de Fitis heeft een weemoedige reeks van dalende tonen. De lokroep van beiden daarentegen is nagenoeg hetzelfde. En ook het biotoop is behoorlijk gelijk, gevarieerd bebost terrein, parken en tuinen met een weelderige ondergroei. De Tjiftjaf prefereert daarin de hogere bomen. Hij is daar te zien, rusteloos op zoek naar zijn voedsel, zoals kleine insecten, rupsen, spinnen en mugjes.

De Tjiftjaf komt als één van de eerste terug uit de overwinteringsgebieden. Vanaf begin april is zijn zang weer te horen als teken van de aanbrekende lente. Het vrouwtje bouwt een koepelvormig nest van droog gras, bekleed met veertjes. Daarin worden 6 tot 7 eieren gelegd die door beide ouders worden uitgebroed. Zij brengen hun jongen samen groot en meestal hebben ze twee legsels.