maandag 9 juli 2018

De vlinderstruik lokt Koninginnenpages

De Koninginnenpage is inmiddels een dagelijkse verschijning in onze tuin. De vlinderstruik is het aanlokkelijke is deze, niets meer en niets minder. Ik hoop dat er nog meer mooie vlinders zijn die dat ontdekken, voordat de plant is uitgebloeid. Met de camera ter hand nam ik mijn kans waar om ze nog eens op beeld vast te leggen.

De Koninginnenpage in de vlinderstruik, waar ze nectar uit de bloem opzuigen.

Wanneer je de koninginnenpage, en eigenlijk alle vlinders, wil helpen, vermijdt dan het gebruik van pesticiden. Door gras en bermen minder intensief te maaien, en niet alle wilde hoekjes weg te maaien, kan er voor gezorgd worden dat de vlinders altijd een plekje vinden om hun eitjes te leggen en te verpoppen. Als je rupsen vindt op je groenten, kan je die samen zetten op 1 plant. Zo hebben jij én de koninginnenpage eten.


De koninginnenpage behoort tot de familie van de grote pages en is onze grootste inheemse dagvlindersoort. Met zijn prachtig geelzwart gekleurde vleugels, is hij ook één van de mooiste vlindersoorten die we hier te zien krijgen. De koninginnenpage is 50 tot 75 mm groot. De vleugels van de koninginnenpage zijn geel en zwart gekleurd. De achtervleugels lopen uit in staartjes. Onderaan de vleugels loopt een blauwe rand en de rode stip in de binnenrandhoek van de vleugels is erg kenmerkend. De koninginnenpage gebruikt zijn lange roltong om nectar op te zuigen. Ze zijn verlekkerd op de nectar van allerhande kruiden, zoals rode klaver, vlinderstruik en akkerdistel.

Koninginnenpages komen voornamelijk voor in het zuid-oosten van het land (zie verspreidingskaart)