De jonge vinken bleven nog even wachten voordat ze in het water gingen.
Eindelijk! Regen in het zuiden van Noord Brabant. In het westelijke gedeelte van de Brabantse Kempen en de omgeving van Tilburg. Wekenlang was het gortdroog in Brabant, maar woensdagochtend was het eindelijk zover: regen! Volgens weerman Jordi Bloem van MeteoGroup lieten uitstervende onweersbuien de afgelopen uren hun natte sporen in onze provincie achter. In Woensdrecht viel maar liefst 21 millimeter regen, ook in Breda en Tilburg vielen her en der kleinere of grotere buien.
In Hulsel bleef het beperkt tot 1 mm, in Netersel iets meer, 5 mm. Dat was voorlopig voldoende om het vijvertje te vullen, waar de vogels kunnen drinken en badderen. Later op de dag stijgt de temperatuur weer naar de 33 of 34 graden. Door het extra vocht kan het een benauwde dag worden.
De volwassen vink (man) bedacht zich niet lang en nam een verkoelend bad.
Wat is het belang van badderen bij vogels?
Veren zijn erg belangrijk voor vogels en hebben meerdere functies zoals vliegen, isolatie, camouflage of pronken en het afstoten van water. Vogels zijn er dan ook zuinig op en poetsen hun veren uitvoerig. Tijdens het poetsen worden stof, vuil en parasieten verwijderd. Vervolgens wordt het verenkleed ingevet of geolied, zodat de veren flexibel en waterafstotend blijven. Deze ‘wax’ is afkomstig van een klier bij de staart.
Veel zangvogels, zoalsvinke, kool- en pimpelmezen en roodborstjes, nemen eerst een bad voordat ze gaan poetsen. In de natuur hebben vogels verschillende mogelijkheden om zichzelf schoon te houden. Dit kan door bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid of door een nabijgelegen riviertje. Sommige vogels zijn liever lui en laten hun veren schoonmaken. Er zijn gaaien die expres in een mierennest gaan staan en de mieren parasieten uit hun verenkleed laten halen.