donderdag 26 juli 2018

De dorstlessende Koolmeesjes

De mussen vallen nog net niet van het dak, maar door de langdurende droogte kunnen vogels moeilijk drink- en badwater vinden. Al bijna 3 maanden is er bijna geen drup regen gevallen. De regen van woensdag ochtend was welkom, maar ver beneden de hoeveelheid die de natuur en de landbouw nodig heeft. Ook de vogel zitten wat te hijgen en te puffen. Veel vogels zie je met dat hete weer niet. Ze zoeken de bescherming van de schaduw op in dicht bebladerde bomen en struiken. Een manier om van de parasieten af te komen is baden. Tijdens het baden wassen de vogels stof en kleine luizen en mijten uit hun verenkleed. Tevens werkt het baden verkoelend, iets wat ook vogels fijn vinden.

Het water is ondiep, maar vogels kiezen toch vaak om vanaf een verhoging van het water te drinken.

Zorg wel voor schoon drink en badwater. Als u een schaaltje met water in de tuin zet, maakt het dan ook dagelijks schoon voordat u water bijvult of ververst. Vogels laten vaak hun ontlasting vallen, op plekken waar ze op dat moment zijn. Ze kennen geen toilet. Heb je een kleine of grote vijver, zorg dan voor zitplaatsen waar vogels bij het water kunnen om er van te drinken. Voor het baden is ondiep water noodzakelijk. Ook in vijvers wordt gepoept. De meeste vijvers zijn echter uitgerust met een biologisch filter. De bacteriecultuur zorgt voor het afbreken van schadelijke stoffen die met de poep in het water komen.


Vandaag steeg de temperatuur even na het middaguur al naar de 35 graden. Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de droogteperiode. De regen die gevallen is, heeft nauwelijks effect. De aanhoudende droogte heeft effect op de planten en dieren. De beekprik, een beschermde vissoort, is enkele jaren geleden uitgezet in de Reusel. Deze populatie doet het erg goed, maar heeft het nu ontzettend moeilijk. Waterschap De Dommel pompt water in de Reusel om deze populatie te redden.

Het KNMI geeft aan dat we dit jaar een van droogste jaren ooit gemeten hebben. 1976 geldt nog steeds als maat voor het droogste jaar. Het droogterecord van 1976 wordt vermoedelijk deze week geƫvenaard. In de Kempen is het niet alleen droog, ook zijn de omstandigheden (zandgrond en hooggelegen gebied) dat er weinig water vastgehouden wordt. Dit betekent dat beken, sloten en ook plassen en vennen droog komen te staan. Hierdoor hebben vissen en waterplanten het heel erg moeilijk.