donderdag 9 maart 2017

Nestkast als wildcamera behuizing

Een nestkast als wildcamera behuizing. Dat was mijn idee om zo natuurgetrouw een andere nestkast te monitoren waar, zo hoop ik dan tocht, een boomklever of een andere vogel in gaat broeden. Dus bouwde ik de zaak om en plaatste ik nog twee oplaadbare droge accu's in de nestkast om zo de Bushnell Wildcam Agressor van een langdurige stroombron te voorzien.

Links op de foto; de nestkast met de weggewerkte wildcamera, recht; de nestkast waar de vogel in mag en kan broeden.

De nestkast waar ik van hoop dat er een boomklever in gaat wonen heb ik van een te groot vlieggat voorzien. De reden? Vlieggaten van 40 mm zijn voor o.a. meesjes te groot, en daar heb ik al een andere kast opgehangen. Boomklevers metselen te grote vlieggaten maar al te graag dicht totdat de opening de ideale diameter voor de boomklever is bereikt. Daarom hoop ik dat de nestkast niet te snel bezet wordt door andere vogels, en de boomklever daardoor meer tijd krijgt op de nestkast te ontdekken.

De camera is in de nestkast beter gecamoufleerd en is beter beschermd tegen geweld van vallende takken en grote vogels zoals eksters.

De nestkast is opgehangen met het vlieggat naar het zuidoosten en heeft veel vrije ruimte voor aan- een afvliegen.

De eigengemaakte kabel is aangesloten op de camerabehuizing DC ingang. De twee accu's staan rechtop achter in de kast.

De connector die ik gebruikt heb is een waterdichte uitvoering, verkrijgbaar bij een automaterialen zaak. Het zijn losse stekkerpennen, silicone afdichtingsrubbertjes voor de kabelingang en een mannelijke en een vrouwelijke stekkerbehuizing.

Panasonic LC-R063R4P accu
De camera draait normaal op 2 x 4 AA penlite batterijen, maar die zijn na twee dagen te leeg om de camera van voldoende energie te voorzien. Behalve dat je deze erg vaak moet vervangen loopt het ook in de papieren. Oplaadbare AA batterijen is geen optie omdat de camera beneden de 1,3 volt per batterij het af laat  weten. Ik heb ook geprobeerd om de camera op de hoogwaardige Lithium batterijen te laten draaien. De levensduur hiervan is wel vier tot vijf keer zo lang, maar kosten ook vijf keer zo veel. De enige optie; een of twee grote droge accu's. Zoals op de foto te zien heeft Panasonic de 6 Volt - 3.4 Ah LC-R063R4P Loodaccu, te koop bij Conrad voor € 24,99 per stuk.

De LC-R063R4P is absoluut onderhoudsvrij en stand-onafhankelijk door vlies-technologie. Buitengewoon goed herstel na diepontlading. Grootste capaciteit. Geringe inwendige weerstand. Grote-stroombestendig. Geringe zelfontlading. UL-keurmerk. Toepassingen: alarminstallaties, zonne-energiesystemen, UPS-systemen, medische techniek, meettechniek, noodverlichting, modelbouw, etc. Gebruiksduur voor eventueel parallelgebruik tot 12 Ah: 6-9 jaar. Vanaf 17 Ah: 10 - 12 jaar. Loodaccu's met VdS-nr. zijn door de vereniging van schadeverzekeraars (Verband der Sachversicherer) officieel goedgekeurd voor gebruik in alarminstallaties.Bushnell Trophy Cam Aggressor HD No Glow wildcamera
De Bushnell Trophy Cam Aggressor HD No Glow wildcamera, is een wilcamera die geschikt is voor de meest ongure omstandigheden. U kunt deze wildcamera niet alleen foto's laten maken met 14 megapixel, maar ook video's 60 seconde lange video's met resoluties van 1280 x 720p en 1920 x 1080p voorzien van geluid. Foto's en video's kunnen simultaan worden opgeslagen op de SD-geheugenkaart (van maximaal 32 GB). De Trophy Cam HD Aggressor No Glow beschikt over zorgt ervoor de de IR-LEDS maximaal afgeschermd zijn zodat de camera zijn aanwezigheid niet al te duidelijk maakt bij het afgaan. Dankzij het kleine, maar duidelijk zwart-wit-display zijn instellingen gemakkelijk in te voeren. U kunt afbeeldingen video's voorzien van een datum, tijd, temperatuur, een bepaalde naam en zelfs de maanstand van dat moment.

Kenmerken
- Hoge kwaliteit 14 megapixel beeldsensor
- Automatische dag- en nachtsensor
- Externe voedingsmogelijkheid
- Instelbare bewegingsdetectie
- Triggersnelheid van 0.2 seconden
- Programmeerbare triggerinterval: een seconde tot een uur
- HD of full HD-video's met geluid
- Bewegingsensor voor activatie tot een afstand van 25 meter
- Weerbestendig
- 48 No-Glow LED's voor een niet detecteerbare flits


Master Lock Python™ kabelslot:
Als je een camera onbemand achter laat wil niet dat deze gestolen wordt. Met het Master Lock Python™ kabelslot kan de wildcamera beveiligd worden tegen diefstal. De 8 mm dikke Python™ kabelslot heeft een lengte van 1,80 meter en wordt geleverd inclusief 2 sleutels. De prijs: € 34,95.

De Master Lock Python™ kabelslot heeft aan een zijde een afgeronde kabel-einde zonder verdikking. Daardoor is de kabel door het oog in de achterwand van de camera te schuiven, waarna de kabel een of twee keer rond een boom wordt gelegd en door de slotopening van kabelslot gehaald. Om de kabel strak te trekken haal je de sleutel uit het slot en trek je de kabel verder door het slot. Een grijpmechanisme vergrendeld de kabel, die zonder het slot met de sleutel vrij te geven niet meer terug schuift. De kabel en slotmechanisme is waterproof.