maandag 15 juli 2019

Atalanta (Vanessa atalanta) op de Vlinderstruik

Vanmiddag zaten er een aantal van de Atalanta (Vanessa atalanta) vlinders op de Vlinderstruik. De Atalanta is een van de veelvoorkomende vlinders in onze tuinen.

Een van de Atalanta (Vanessa atalanta) vlinders op de Vlinderstruik.

De Atalanta is een trekvlinder die bij ons alleen zachte winters kan overleven. Vanuit Zuid- Europa trekken de vlinders ieder jaar richting noorden. In goede trekjaren kan deze vlinder vrijwel overal worden gezien. In september kunnen groepjes trekkende atalanta's worden waargenomen, vooral langs de kust.


De atalanta (Vanessa atalanta) of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in Belgiƫ en Nederland. In Noord-Europa is het een van de laatste vlinders die gezien kan worden vooraleer de winter begint. In het zuiden vliegt de vlinder ook op zonnige winterdagen. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1758 door Carl Linnaeus als Papilio atalanta. De atalanta is een opvallende trekvlinder met een spanwijdte van 5-6 centimeter. In Nederland komen twee generaties per jaar voor. De eitjes worden een voor een op de brandnetel afgezet.