woensdag 12 oktober 2022

Verse Vliegenzwammen met witte stippen

Ik heb deze week al veel Vliegenzwammen gezien, maar mooie verse Vliegenzwammen zie je niet zo veel. Na een regenbui zijn veel van de witte stippen (velum universale) er al afgespoeld, en na enkele warme dagen verdwijnt de diepe rode kleur. Toch heb ik er enkele gezien op landgoed De Utrecht.


Deze mooie verse Vliegenzwammen zijn nog rood en hebben nog de witte stippen.

De witte stippen op de Vliegenzwam zijn restanten van het algeheel omhulsel (velum universale) waarin de paddenstoel 'opgesloten' zat voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. Vliegenzwammen groeien vaak in de buurt van bomen zoals berken, tamme kastanjes of eiken.

Het ondergrondse deel van de zwam, het mycelium, groeit om de haarwortels van de boom heen. Het mycelium van een vliegenzwam functioneert als een soort doorgeefluik van water in de richting van de boomwortels. De wortels van deze boomsoorten hebben er namelijk moeite mee om uit zich zelf water op te nemen. Als tegenprestatie leveren de boomwortels voedingstoffen aan het paddenstoelenmycelium.

Zelfs bij de giftige vliegenzwam kun je hapjes uit de rode hoed tegenkomen. Slakken schijnen goed tegen dit gif te kunnen. De hapjes uit een paddenstoel zijn niet alleen van slakken, ook muizen hebben paddenstoelen op hun menu staan.