maandag 3 oktober 2022

Natte Natuurparel Neterselse Heide

Officieel is "Natte natuurparel Neterselse Heide" niet helemaal correct. Het natuurherstel van de Neterselse Heide maakte deel uit van een groter gebied. Officieel heten dat Natuurherstel Natte Natuurparel De Utrecht. De Neterselse Heide grenst aan Landgoed de Utrecht, dus zijn beide gebieden afhankelijk van het waterbeheer dat na het afgraven van de vruchtbare grond op b.v. graslanden en het (deels) dempen van slotjes de verdroging moet verminderen. Ook zijn waterlopen die uit landbouwgebied door de Natura 2000 gebieden stroomden omgeleid, zodat er geen voedingsrijk water meer het natuurgebied in stroomt.


Door de afgraven toplaag zijn lage delen ontstaan, waar het water blijft staan en de tijd krijgt om de grond in te kunnen zakken.

Aannemersbrdrijf Ploegam heeft In het najaar 2021 en het voorjaar 2022 samen met Waterschap De Dommel gewerkt aan het project Natte Natuurparel De Utrecht (NNP). Het project bestond uit het beekherstel van de Raamsloop en het versterken van de natuurwaarden in de Natte Natuurparel De Utrecht. Zo zorgen we voor een meer natuurlijk, robuust en klimaatbestendig gebied.

In het projectgebied werd op verschillende percelen grond afgegraven voor de ontwikkeling van nieuwe natuur. Daarbij kwam veel grond vrij. Veel van deze grond werd opnieuw gebruikt binnen het project voor bijvoorbeeld het dempen van sloten of het ophogen van landbouwpercelen. Een deel van de vrijkomende grond werd tijdelijk in depot opgeslagen voor later gebruik of voor een nieuw project van Waterschap De Dommel dat op een later moment wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt de grond die overblijft beschikbaar gesteld via de ZLTO aan agrariërs binnen de aangrenzende gemeenten. Zo zorgen we dat de grond die we afgraven gelijk een nuttige bestemming krijgt.


Een ander belangrijk onderdeel van het werk was, het beekje de Raamsloop weer zijn oorspronkelijke vorm terug te geven. Ook deze beek heeft nu de meanderen weer teruggekregen zoals dat rond 1850 het geval was. Ook werden nieuwe wandel- en struinpaden gerealiseerd en werd een wandelbrug over de beek gelegd en nieuwe bomen gepland in het gebied. Zo gaven ze het natuurgebied een ‘make-over’. Met een tweeledig doel: enerzijds om recreanten de kans te geven het gebied te herontdekken (beekdal de Raamsloop) en anderzijds om het natte gebied toekomstbestendig te maken met het oog op de klimaatverandering.