woensdag 12 oktober 2022

Kleverig koraalzwammetje op een dennenstronk

Kleverig koraalzwammetje op een dennenstronk Vanmorgen vond ik weer enkele mooie Kleverige koraalzwammetjes op Landgoed De Utrecht. Over enkele weken verwacht ik de oproep voor een heupoperatie waarbij een prothese geplaatst wordt. Dan ben ik een week of zes bezig met de revalidatie. Daarom wil ik nu nog even profiteren van de herfst, waarbij ik fietsend de plekken probeer te bereiken waar eventueel paddenstoelen staan.


Kleverig koraalzwammetje op de stronk van een Grove dennen

Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen. Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10 cm in doorsnee. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15 cm hoog worden. Het vruchtlichaam is opvallend geel gekleurd en kan door droogte en ouderdom oranje kleuren. Het Kleverig Koraalzwammetje groeit op sterk vermolmde stronken of soms ook stammen van naaldbomen, o.a. Spar (Picea), Grove den (Pinus sylvestris), Larix (Larix), overwegend in naaldbossen op droge voedselarme zandgrond.


Het Kleverig koraalzwammetje kan nauwelijks verward worden met andere soorten. Hij behoort tot de “hoorntjes” en daarmee tot de Dacrymycetales. De basidia van deze groep, waartoe de druppelzwammen (Dacrymyces) ook behoren, zijn stemvorkvormig. Hoorntjes hebben altijd slanke, al dan niet vertakte, rechtopstaande vruchtlichamen met een oranjegele tot oranje kleur. Het vruchtlichaam van het Kleverig koraalzwammetje kan tot 10 cm hoog worden en is meerdere keren dichotoom (gevorkt) vertakt, maar soms alleen aan de basis. De basis is vaak iets bleker van kleur en loopt uit in een geelwitte hyfenbundel. Bij vochtig weer zijn de takken een beetje plakkerig. De andere hoorntjes zijn veel kleiner, min of meer cilindrisch en zelden 1-2 keer vertakt. Daarmee is het Kleverig koraalzwammetje een goed herkenbare soort. Hoewel de naam suggereert dat het een koraalzwam is, heeft het daar niets mee van doen.