maandag 17 oktober 2022

Zwarte knoopzwam op een stapel beukenhout

Vanmiddag fietste ik gekleed in regenkleding een rondje rond Netersel. Op een plaats waar al enkele jaren boomstammen opgestapeld liggen stapte ik even van de fiets om te kijken of daar bijzondere zwammen op zouden groeien. En dat was het geval. Op meerdere boomstammen groeide grote aantallen zwarte zwammetjes, de Zwarte knoopzwam.


Zwarte knoopzwammetjes op een stapel met beuken boomstammen. Ze lijken opvallend veel op de knopen op onzen jassen.

De Zwarte Knoopzwam is een vrij algemene Knoopzwam die vooral op dode, nog niet ontschorste takken van voornamelijk eiken en beuken wordt gevonden. Zelden wordt hij gevonden op takken van andere loofbomen. De jonge exemplaren zijn half bolvormig en de oudere exemplaren zijn schijfvormig waarbij het centrum (hymenium) vlak is. Het hymenium kan bij jonge exemplaren nog roodbruin zijn, maar dit wordt als snel mat tot glanzend zwart. Het hymenium is altijd glad, in tegenstelling tot de gelijkende Eikentrilzwam (Exidia truncata) waarbij het hymenium klierwratjes bevat. De buitenkant is duidelijk korrelig en donkerbruin gekleurd. Ook dit kenmerk sluit de gelijkende Eikentrilzwam (Exidia truncata) weer uit. Hierbij is de buitenkant ook ruw, maar deze is daarbij zwart gekleurd.

Deze foto's zijn gemaakt in regenachtige omstandigheden. Als het morgen droog is ga ik nog eens terug om nieuwe foto's te maken.


Oudere exemplaren zijn schijfvormig waarbij het centrum (hymenium) vlak is.


De jonge exemplaren zijn half bolvormig.